Metsä Groupin Viesti 1 - 2025

1/25

METSÄ GROUPIN VIESTI

Kuusen ja koivun kasvu

Kuusi

Rauduskoivu, siemen

Rauduskoivu, vesa

800

Varhaisperkausvaiheessa enintään kuusien mittaiset siemensyntyiset koivut eivät kasva merkittävästi kuusia pidemmäksi, joten niistä ei ole kuusien kasvulle haittaa. Taimikon varhaisperkaus saa peratut koivut vesomaan. Vesasyntyiset koivut jäävät lyhyemmiksi kuin kuuset. Koivuissa kannattaa kuitenkin panostaa siemen- syntyisiin, koska ne ovat tyvestään suorempia kuin vesasyntyiset ja siksi puumateriaali on niissä arvokkaampaa.

Taimikon perkaus & vesasyntyiset koivut syntyvät

700

600

Siemensyntyiset koivut itävät

500

400

300

Kuusen istutus

200

100

0

0 1

23456789101112

Kasvukausia istutuksesta

Siemensyntyiset koivut ohittavat kuusen, mutta ero ei kasva missään vaiheessa suureksi (n. 50 cm)

Nopea ja tehokas viljelyketju on avainasemassa!

Tarkastelujakson lopussa kuusi saavuttaa koivua

LÄHDE: LAURI MÄNNISTÖ, LUKE

eivät enää haihduta. Lisäksi hakkuiden jälkeen on usein tarve kunnostaa ojia, mikä lisää päästöjä vesistöihin. Ilmasto- ja vesistövaikutuksen minimoimiseksi turvemailla pitäisikin suosia avohak- kuiden sijasta jatkuvapeitteistä metsän­ kasvatusta. Viime vuonna Metsä Group laajensi Metsä Group Plus -hoitomallia reheville turvemaille, koska tuoreet tutkimus­ tulokset kertovat, että juuri siellä vesistö- ja ilmastovaikutukset ovat suurimmat. Metsä Group Plus -mallissa metsänomis- taja saa lisäbonuksen valitessaan rehe- villä turvemailla jatkuvapeitteisen kas- vatuksen avohakkuun sijaan. Bonuksia asiakas voi käyttää muun muassa Metsä Groupin metsänhoitotöiden maksuun. ”Monesti turvemailla puiden kasvua rajoittaa kaliumin ja fosforin niukkuus. Kohteille kannattaakin levittää tuhkaa, joka sisältää kaliumia ja fosforia. Se kiih- dyttää puiden kasvua, jolloin myös nii- den vedenkäyttö lisääntyy. Näin veden pinta alenee sopivasti ilman ojien kaivua ja kunnostusta”, Laine sanoo.

KUUSEN JA MÄNNYN SEKAVILJELY tuli Metsä Groupin palveluvalikoimaan vuonna 2019. Varmistuakseen sekavil- jelyn järkevyydestä Metsä Group oli jo aiemmin tilannut Lukelta tutkimuksen aiheesta. Luken tutkijat mittasivat nuo- ria mänty-kuusi-sekametsiä, ja Metsä Groupin tuntuma osoittautui oikeaksi. ”Mänty ja kuusi saadaan kasvamaan tasatahtia, kunhan varhaisperkauk- sessa poistetaan pisimpiä yksilöitä ja huolehditaan puille sopivasta kasvu­ tilasta. Kasvupaikan pitää olla kummal- lekin puulajille sopiva eli tuore kangas tai

mustikkaturvekangas. Sekametsän hyö- tynä on paitsi suurempi monimuotoisuus myös se, että tuhoriski saadaan hajautet- tua”, johtava tutkija Saija Huuskonen Lukesta summaa. Tuore tutkimustieto jalkautuu käytän- töön paitsi Metsä Groupin myös metsä- konsultointiyritys Tapion koordinoimien metsänhoidon suosituksien kautta, jotka nekin pohjautuvat tutkittuun tietoon. Metsä Group on mukana monessa hankkeessa rahoittamassa tai ohjausryh- mässä sparraamassa. Tällöin tietoa saa hyvissä ajoin. Esimerkiksi tieto siemen- syntyisten rauduskoivujen jättämisestä jo varhaisperkauksesta saakka on peräisin Huuskosen vetämästä Sekametsien kas- vatusmallit -hankkeesta (SEKAVA), jossa Laine ohjausryhmässä kuuli alustavia tuloksia. Näin Laine saattoi lisätä siemenkoi- vujen jättämisen metsään Metsä Grou- pin toimintamalliksi heti tuoreeltaan jo ennen kuin asia tuli laajemmin yleiseen tietoon ja esimerkiksi kirjattiin Tapion suosituksiin.

Metsä Group on mukana monissa tutkimus­ hankkeissa

33

Powered by