Metsä Groupin Viesti 1 - 2025

1/25

METSÄ GROUPIN VIESTI

SÄHKÖLINJASEISAUKSESSA KÄYTIIN LÄPI TURVALLISIA TOIMINTATAPOJA METSÄ GROUP JÄRJESTI omalle henkilöstöl­ leen ja sopimusyrittäjilleen marraskuussa valta­ kunnallisen sähkölinjaseisauksen. Tapahtumalla haluttiin muistuttaa sähkölinjaturvallisuuden merkityksestä, sillä vaaratilanteiden määrä ei ole vähentynyt yhtiön nollatapaturmatavoitteesta huolimatta. Seisauksessa käytiin läpi tosielämän vaara­ tilanteita ja arvioitiin yhdessä työmaan sähkö­ linjaturvallisuutta puunkorjuun ja kuljetuksen näkökulmasta. Sähkölinjaseisauksen osallistujat saivat antaa palautetta ja kehitysehdotuksia työturvalli­ suudesta. Metsä Groupin tuotantojohtaja Hannu Alarautalahti lupaa, että jokainen palaute käy­ dään läpi ja analysoidaan. ”Työturvallisuuden parantaminen on pitkä­ jänteistä työtä, ja olemme sitoutuneet toista­ maan viestiä niin kauan, että turvallinen tapa toimia on jokaiselle luonnollinen osa arkea”, Ala­ rautalahti sanoi. Sähkölinjaseisauksia järjestettiin eri puolilla Suomea yhteensä 42 kappaletta. Niihin osallistui kaikkiaan yli 2 500 henkeä. ”Erinomainen tilaisuus. Tällaisia olisi hyvä jär­ jestää vuosittain ja käydä niissä läpi tapahtu­ neiden vaaratilanteiden juurisyyt”, Metsäpalvelu Hiekkalan yrittäjä Taneli Ritanen arvioi.

luovuttanut Metsä Groupille sähkölinjo- jensa sijaintia koskevan kartta-aineiston. Rummakon työmaata halkoo 20 kV:n keskijännitelinja. Tämän kokoiset ja kor- keampijännitteiset johdot ovat kattavasti tiedossa. Sen sijaan kiinteistöille johta- vista pienjännitejohdoista ennakkotietoa on vaikeampi saada. Metsä Group arvioi työmaan vaarateki- jöitä sähköverkkoyhtiöiden kartta-aineis- ton ja riskien tarkistuslistan avulla. Ris- kien tarkistuslista on työkalu, jonka yhtiö on kehittänyt parantamaan työmaaturval- lisuutta ja joka auttaa leimikon suunnitte- lijaa arvioimaan maastokäynnin tarvetta. ”Jos työmaan yhteydessä on raken- nuksia, maastotarkastus on välttämätön, sillä kiinteistöille johtavat pienjännite­ linjat eivät välttämättä näy karttajärjes- telmässä”, Hietala sanoo. Hietala kannustaa myös metsänomis- tajia ilmoittamaan maillaan sijaitsevista pienjännitejohdoista. Mitä varhaisem- massa vaiheessa puukauppaa asia tulee puheeksi, sitä varmemmin tieto vaaran- paikasta voidaan lisätä Metsä Groupin kartta-aineistoon ja huomioida puunkor- juun suunnittelussa. Myös tieverkoston kunnossapito on tärkeää, jotta varastopaikalle on useam- pia vaihtoehtoja. Tien varteen perustettu uusi ilmajohto puolestaan riittää metsän- omistajalle perusteeksi vaatia tielle uutta liittymää. ”Kun liittymä on tehty, varasto voi- daan turvallisesti perustaa ilmajohdon taakse, metsän puolelle”, Hietala sanoo. Ennakkosuunnittelu ja selkeä korjuu- ohje antavat hyvät lähtökohdat, mutta

Korjaamme joka päivä puuta 500 kohteella, sanoo Esa Hietala.

työturvallisuus on myös asennekysymys. Jos näkyvyys on heikko, on työ keskey- tettävä ja koneesta jalkauduttava tarkas- tamaan tilanne. ”Jos mahdollista, työskentely sähkö- linjojen läheisyydessä kannattaa ajoittaa päiväsaikaan. Tai ainakin pitää kahvi- tauko, ennen kuin siirtyy linjan läheisyy- teen”, Hietala sanoo. Tyypillisin vaaratilanne on metsä­ koneen puomin tai puutavara-auton nos- turin osuminen sähkölinjaan, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun tai jopa tulipalon. Usein syynä on inhimilli- nen virhe, syystä tai toisesta kuljettajan huomio herpaantui hetkeksi. METSÄ GROUP TUTKII kaikki onnetto- muus- ja vaaratilanteet sisäisesti. Vaka- vissa tapauksissa Onnettomuustutkinta­ keskus (OTKES) ottaa osaa tutkintaan.

Tutkinnan päämääränä on selvittää onnettomuuden tai vaaratilanteen juuri- syyt, ja tehdä tarvittavat muutokset toi- mintatavoissa, jotta vastaavat tapaukset voidaan jatkossa estää. Hietala kertoo, että Metsä Groupin työmailla sähkölinjoihin liittyviä vaara- tilanteita sattuu keskimäärin kerran kuu- kaudessa. Vaikka luku on vähäinen suh- teessa siihen, miten moni työskentelee metsissä, vakavan riskin vuoksi jokainen tapaus on liikaa. 30 vuotta hakkuukoneenkuljet- tajana työskennelleelle Rummakolle onnettomuuksia ei ole sattunut. Myös Metsä Groupin tavoitteena on nolla tapa- turmaa. ”Haluamme, että sekä omat työnteki- jämme että sopimusyrittäjiemme työnte- kijät pääsevät työpäivän jälkeen terveenä kotiin”, Hietala sanoo.

39

Powered by