LYHYESTI
Äänekosken biotuotetehtaalla selvitetään, miten hiilidioksidin talteenotto ja biometanolin valmistus voidaan integroida tuotantolaitoksen järjestelmiin.
Hiilidioksidin talteenotossa on potentiaalia
Metsä Group selvittää yhdessä Fortumin kanssa puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa ja jalostamista biotuotteiksi Äänekosken biotuotetehtaalla.
TEKSTI MATTI REMES KUVA METSÄ FIBRE
SELLUTEHTAIDEN ja muiden metsäteollisuu- den tuotantolaitosten sivutuotteina syntyy paljon puuperäistä hiilidioksidia, joka on kiin- nostava ja toistaiseksi pitkälti hyödyntämä- tön raaka-aine. Sillä voitaisiin korvata fossiili- sia materiaaleja erilaisissa kemianteollisuuden tuotteissa. Tämä on lähtökohta Metsä Groupin ja Fortumin käynnistämässä hankkeessa, jossa selvitetään hiilidioksidin talteenottoa ja sen jatkojalostusta vedyn kanssa esimerkiksi synteettiseksi metanoliksi. "Kyse on Äänekosken biotuotetehtaalla toteutettavasta taloudellis-teknisestä esi selvityksestä, joka valmistuu vuoden loppuun mennessä. Selvitämme muun muassa, miten hiilidioksidin talteenotto ja biometanolin val- mistus voidaan integroida tuotantolaitoksen järjestelmiin", Metsä Groupin energiajohtaja Pirita Mikkanen kertoo. Vihreitä lopputuotteita Biotuotetehtaalla puuperäistä hiilidiok- sidia syntyy sellutehtaan meesauunissa,
soodakattilassa ja voimalaitoksessa. Hiilidiok- sidin talteenotto ei vaadi paljon energiaa. Sen sijaan vedyn valmistukseen tarvitaan runsaasti sähköä. Hiilidioksidista ja vedystä saatava synteet- tinen metanoli on täysin vihreää, jos hiilidiok- sidi on puuperäistä ja vety tuotetaan esimer- kiksi tuulivoimasta saatavalla uusiutuvalla energialla. "Tällaiselle tuotteelle on kasvavaa kysyntä muun muassa raskaan maantie- ja laivaliiken- teen polttoaineiden raaka-aineena. Haluamme kuitenkin, että biometanolista jalostetaan tulevaisuudessa muutakin kuin polttoaineita", Mikkanen sanoo. Vedyn tuotannossa syntyy lisäksi yhdeksän kiloa happea jokaista tuotettua vetykiloa kohti. "Happea voisi käyttää esimerkiksi palamis ilman happipitoisuuden nostamiseen erilai- sissa polttoprosesseissa." Meneillään useita hankkeita Fortumin ja Metsä Groupin selvitys on hyvä esimerkki yhteistyöstä, jossa eri teollisuuden-
alat hyödyntävät toistensa liiketoimintaosaa- mista. Metsä Group on mukana useissa muissakin tutkimus- ja yhteistyöhankkeissa, joissa kehi- tetään eri tuotevaihtoehtoja tuotantolaitoksilta talteen otetulle puuperäiselle hiilidioksidille. "Teknologia puuperäisen hiilidioksidin tal- teenotossa on kehittynyt. Edellytykset sen jatkojalostukseen erilaisiksi biotuotteiksi ovat kasvaneet", Mikkanen toteaa. Metsä Group tutkii myös vaihtoehtoja nesteyttää hiilidioksidia, joka myytäisiin edel- leen jalostettavaksi erilaisiksi vetytalouden lopputuotteiksi. Metsä Groupin tuotantolaitosten sivuvir- tana syntyy vuosittain noin kymmenen miljoo- naa tonnia puuperäistä hiilidioksidia. Mikkanen arvioi, että iso osa siitä on mahdollista hyödyn- tää taloudellisesti kannattavasti. "Se mahdollistaisi tulevaisuudessa uuden miljardiluokan biotuoteliiketoiminnan. Haem- me hiilidioksidille nimenomaan kannattavaa hyötykäyttöä, ei pelkkää talteenottoa ja varas- tointia."
10 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook