Metsä Groupin Viesti 2 - 2023

LUONTO- OHJELMA

Metsä Group perusti syksyllä 2021 kymmenvuotisen luonto-ohjelman, jolla se tukee talousmetsien ulkopuolella toteutettavia luonnon monimuotoi- suutta parantavia, alueellisesti vaikut- tavia ennallistamishankkeita. Hankkeet voivat liittyä esimerkiksi lintuvesiin ja kosteikkoihin, virtavesireitteihin, pien- vesiin ja rantaluontokohteisiin, pölyttä- jien elinolosuhteisiin tai uusiin luontoa vahvistaviin ratkaisuihin. Lisätietoja: luonto.ohjelma@metsagroup.com

Parhaat ideat syntyvät porukalla

Vuoden alussa käynnistynyt ”Meidän jälkemme – luonnosta voimaa” -hankkeen tavoitteena on asukaslähtöisesti toteuttaa projekteja, joista hyötyvät luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös alueen ihmiset.

TEKSTI ANNAMARI HEIKKINEN KUVA HENRI NIIRANEN

M eidän jälkemme – luonnosta voimaa -hanke sai rahoituk­ sen Metsä Groupin luonnon­ hoito-ohjelman toisella rahoi­ tuskierroksella. ”Idea hankkeeseen syntyi reilu vuosi sitten. Huoli luonnontilasta sai paikalliset ihmiset pohtimaan, voisiko asialle tehdä jotain esimerkiksi hankemaailman kautta”, hankkeen vetäjänä toimiva Henri Niiranen sanoo. ”Kaksivuotinen hanke toimii Länsi- Saimaan alueella (Lemi, Luumäki, Lap­ peenranta, Taipalsaari ja Savitaipale), ja sen tavoitteena on lisätä muun muassa eri­ laisten lajien elinympäristöjä. Käytetty kei­ novalikoima takaa, että samanaikaisesti parannetaan myös ihmisten asumisviih­ tyvyyttä ja alueen vetovoimaa”, Niiranen painottaa. Asukaslähtöisyys kantavana voimana Hankkeessa tehdään yhteistyötä paikallis­ ten asukkaiden ja toimijoiden kanssa. Kun­ nat ovat myös vahvasti mukana toteutta­ massa omia tavoitteitaan. ”Toimeen kyllä ryhdytään, jos joku aut­ taa prosessissa alkuun”, Niiranen sanoo. Tällainen toimintatapa poikii varmem­ min luovia ja persoonallisia ratkaisuja, jotka eivät välttämättä tulisi ensimmäisenä mie­ leen yksin toimiessa. ”Jos esimerkiksi halutaan lisätä pölyt­ täjien määrää lisäämällä hyönteishotellien määrää, niin jollain toisella taholla voikin olla idea, miltä hyönteishotelli voisi näyttää ja minne se sijoitetaan, jotta se lisää alueen vetovoimaa”, Niiranen tarkentaa.

Keinopesiä sorsille Yksi esimerkki asukaslähtöisestä toteutuk­ sesta on Taipalsaarella järjestetty vesilintu­ päivä. Päivän toteutuksessa olivat mukana muun muassa Taipalsaaren kunta, maa­ tila- ja maatilamatkailuyrittäjä, paikallinen metsästysseura sekä Lemi-Taipalsaari riis­ tanhoitoyhdistys. Matkailuyrittäjän kautta tilaisuuteen saatiin mukaan myös lintujen levähdyspaikkoja lisäävä Sotka-hanke. ”Päivä huipentui sorsien keinopesien rakentamiseen”, Niiranen innostuu. ”Vaikka olen tässä hankevetäjänä, niin loppujen lopuksi työ tehdään yhdessä todella laajan porukan kanssa. Yhdessä tekemällä projektit pilkkoutuvat pienem­ piin osiin, ja niitä saadaan edistettyä tehok­ kaammin.” Yhteisen pöydän ääreen Hankeen rooli on tuoda ihmisiä yhteen, mahdollistaa ideoita ja pistää niitä liik­ keelle sekä nostaa esiin toteutuneita hank­ keita. Tavoitteena on tehdä sitä, mitä ihmi­ set haluavat. Yhteydenottoja on tullut paljon ja esiin on noussut muun muassa vesilintujen, kolopesijöiden ja pölyttäjien elinolosuhteisiin liittyviä projekteja. Metsä Groupin lisäksi hanketta rahoittaa Tuuliaisen säätiö ja Leader-Länsi-Saimaa. ”Metsä Groupin rahoituksella on ollut hankkeelle suuri merkitys, sillä se kat­ taa osan hankkeen vaatimasta yksityisestä rahoituksesta. Olen myös todella iloinen siitä, että kaikki tähän mennessä tulleet yhteydenotot ovat huomioineet myös sen, miten työ jatkuu tämän hankkeen päätty­ misen jälkeen”, Niiranen sanoo.

Sorsille nikkaroidut pesätuubit ovat tehokkaaksi osoittautunut keino auttaa vesilintuja onnistumaan pesinnässään.

metsä groupin viesti | 45

Powered by