H usumin sellutehtaan ensim mäisen vaiheen valmistumista juhlistettiin 3. toukokuuta. Uusi soodakattila ja turbiini käynnistettiin joulukuussa ja seuraavien kuukausien aikana prosesseja on hieno säädetty. Projektin työmaamiehitys saavutti huip punsa alkuvuonna 2022, jolloin noin 750 henkeä oli töissä työmaalla. Tyypillisesti työmaalla on ollut muutama sata rakentajaa – ja loppua kohden koko ajan vähemmän. Samalla Husumista on kuoriutunut varsin kiehtova kokonaisuus, joka yhdistää huip pumodernit järjestelmät ja perinteikkään tehdasmiljöön. Matkan varrella on toki ollut haasteita kin: ”Projekti on vaatinut hienosäätöä loppu metreillä, mutta nyt lähestymme selkeästi maaliviivaa”, vahvistaa Metsä Boardin tek nologiajohtaja Ari Kiviranta huhtikuussa.
Soodakattilan kanssa koettiin joitakin viivästyksiä ja pieniä käynnistysongelmia, mutta tammikuusta lähtien kattilakin on toiminut mallikkaasti. Katse kauas horisonttiin Husum tarvitsi muutosta, koska vanha laitteisto alkoi olla elinkaarensa lopussa. Uudistuksen kovan ytimen muodostavat Valmetin toimittama soodakattila ja Siemensin toimittama turbiini. Ari Kiviranta kutsuu soodakattilaa sellutehtaan sydämeksi, jonka on oltava vahva joka tilanteessa. Uudistuksen myötä kaksi vanhaa soodakattilaa vaihtuu yhteen ja kolme turbiinia yhteen. ”Soodakattilan tekninen ikä on 35–40 vuotta, joten nyt meillä on sen osalta takuu tuotannon jatkuvuudesta pitkälle tulevai suuteen.” Toinen tehtaan vanhoista soodakatti loista on 1970- ja toinen 60-luvulta peräisin.
Lisäksi koko uudistuksen ajan tuotanto on pidetty käynnissä hyvällä menestyksellä. ”Tuotantoluvut ja tehokkuus ovat olleet hyvällä tasolla”, vahvistaa Winblad von Walter. Valmiina uuteen aikakauteen Tuliterän soodakattilan ja turbiinin lisäksi Husumissa on tapahtunut muutakin kehi tystä, esimerkiksi haihduttamon moderni sointi, kattilavesilaitoksen laajennus ja sel lutehtaan uusi keskusvalvomorakennus on saatettu päätökseen osana projektia. Samalla Husum investoi taivekartongin tuotantokapasiteetin kasvattamiseen vuosi tasolla 400 000 tonnista 600 000 tonniin. Kuvaan kuuluu, että tehtaan henkilö kuntaa on koulutettu monipuolisesti, jotta uudistuneen tuotannon kaikki osa-alueet hallitaan ja uudistuksista saadaan täysi hyöty irti. ”Odotamme, että tuotannon prosesseja hiotaan vielä jonkin verran kuluvan vuoden aikana”, lisää Winblad von Walter. Koronan kukistajat Kovana saavutuksena voidaan pitää myös projektin hyvää etenemistä haastavana korona-aikana. ”Jos ajatellaan esimerkiksi, että työ maalla oli sata hitsaajaa, niin jo yksi korona tartunta olisi helposti vienyt rivistä 20–30 hitsaajaa”, kuvailee Kiviranta. Husumissa otettiin pandemia vakavasti. Tehtaan alueella oli kolme testausasemaa, jotka olivat toiminnassa joka päivä. Raken nustöiden aikana tehtiin peräti 50 000 covid-testiä. ”Korona ei missään vaiheessa aiheut tanut tartuntaketjuja työmaalla. Vaativa tilanne hoidettiin todella hyvin”, toteaa Winblad von Walter. Turvallisin työmaa? Kolmikko on erityisen ylpeä työturvalli suudesta: koko projekti vedettiin läpi ilman ensimmäistäkään vakavaa tapaturmaa. ”Huolellisuus ja toimivat prosessit mah dollistivat erittäin turvallisen työmaan”, toteaa Kiviranta. Hammar on samoilla linjoilla: ”Olen ollut alalla 25 vuotta ja väittäisin, että jo yksistään turvallisuusnäkökulmasta ajatel len tämä on ollut yksi parhaista projekteista, joissa olen ollut mukana.” ”Tekeminen työmaalla on ollut todella vaikuttavaa”, projektijohtaja kiittelee. Husumin muodonmuutos saa jatkoa lähivuosina. Uudistamisen toinen vaihe käsittää tehtaan kahden kuitulinjan korvaa misen yhdellä uudella linjalla. ”Tavoitteena on kakkosvaiheen suun nittelu ja toteutus kuluvan vuosikymmenen aikana”, linjaa tehtaanjohtaja.
INFO
Metsä Boardin Husumin tehdas Ruotsissa • kartonki- ja selluintegraatti, joka tuottaa taivekartonkia, päällystä- mätöntä valkoista kraftlaineria ja valkaistua kemiallista sellua • kartonkien päämarkkinat ovat Eurooppa ja Pohjois-Amerikka
Patrik Hammar aloitti mittavan projektin vetäjänä joulukuussa. Hän on tyytyväinen pitkän projektin loppusuoraan. ”Meidän vahvuutemme on yhteistyö.” Omalla sähköllä eteenpäin Uusinta teknologiaa edustavat laitteet ja prosessit lisäävät tehtaan biopohjaisen energian tuotantoa merkittävästi. Uuden soodakattilan ja turbiinin odotetaan lisää vän sellutehtaan sähköntuotantoa noin 330 gigawattitunnilla vuodessa. ”Tavoite oli, että Husumin sähköomava raisuus kasvaa 50 prosentista yli 80 prosent tiin – mutta me saavutimme yli 80 prosentin tason jo helmikuussa”, kertoo tehtaanjohtaja Olov Winblad von Walter . ”Nyt olemme jo melkein omavaraisia sähkön suhteen – ja se on aika iso juttu”, lisää Hammar. Samalla kyseessä on merkittävä askel kohti Metsä Boardin tavoitetta sataprosent tisesti fossiilivapaista tehtaista.
metsä groupin viesti | 47
Powered by FlippingBook