Tavoitteena on, että rakennuksesta saadaan entistä vähähiilisempi, energiaa säästävä sekä elinkaareltaan pitkäikäinen ja kustan nustehokas”, Björman toteaa. Tervetullut lisä valikoimaan Myös Consolis Parman teknologiajohtaja Juha Rämö painottaa, että rakennusalan kestävän kehityksen keskiössä ovat nyt energia- ja materiaalitehokkuus sekä vähä hiilinen rakentaminen ja kiertotalous. ”Ilmastovaikutusten radikaali leikkaa minen on koko rakennusalan yhteinen asia. Meillä tavoitteena on pienentää päästöjä viisi prosenttia vuosittain ja puolittaa ne vuoteen 2035 mennessä”, Rämö kertoo. Yhtiö on jo aiemmin tuonut markki noille vähähiilisen tuoteperheen, joilla rakentamisen materiaaliperäisiä päästöjä voidaan leikata merkittävästi. Kehitteillä olevat hybridielementit ovat siihen luonte vaa jatkoa. ”Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuonna 2035, ja se edellyttää myös raken-
teräsrunkoisiin rakennuksiin vaikkapa välipohjina. Päästöt pienenevät ja samalla rakennetaan myös hiilivarastoja”, hän huo mauttaa. Kertopuu tuo kantavuuden Uusissa hybridielementeissä käytetään Kerto® LVL Q -levytuotetta, jolla on hyvät lujuusominaisuudet. Se on myös materiaa litehokas ja hiiltä varastoiva tuote. Kerto puulevyn avulla voidaan vähentää beto nin määrää elementissä. Puuta ja betonia yhdistävät elementit ovat myös merkit tävästi kevyempiä verrattuna tyypillisiin betoniseinäelementteihin. Ensimmäisiä testielementtejä on tutkittu ja koeponnistettu kevään aikana Kaakkois- Suomen ammattikorkeakoulu XAMK :in testirakennuksessa. Tekniset haasteet liit tyvät lähinnä siihen, kuinka eri materiaalit toimivat keskenään. ”Sopivan pilottikohteen pitäisi olla sel villä Pirkanmaalla loppusyksyllä, jolloin talot alkaisivat rakentua ensi vuoden aikana.
tamiselta uudistumista. Sen myötä rakenne ratkaisuilla ja rakentamisessa käytettävillä materiaaleilla on ilmastovaikutusten pie nentämisessä entistä ratkaisevampi rooli”, Rämö lisää. Arkta Rakennus toimii kehityshank keessa paitsi rakentajana, myös teknisenä asiantuntijana, joka tuntee työmaaprosessit ja asennuksiin liittyvät haasteet. ”Hallitsemme sekä betoni- että puu rakentamisen ja tiedämme hyvin, miten nämä kaksi erilaista rakennusmateriaalia käyttäytyvät. Tavoitteena on tuottaa kus tannustehokkaita ja helposti monistetta via vähähiilisiä hybridielementtirakenteita, joilla luodaan uusi tapa rakentaa niin Suo messa kuin maailmallakin”, kertoo yhtiön tekninen johtaja Marko Nikander . ”Puurakentaminen on myös tullut yhä suositummaksi asiakastyytyväisyyskyse lyissä. Puutalon akustiikka ja lämminhenki syys on myös meillä nähty tärkeäksi tavaksi kehittää asuinrakennuskohteiden asumis viihtyvyyttä”, hän lisää.
Hybridielementtejä asennetaan Rauman sahalle.
metsä groupin viesti | 53
Powered by FlippingBook