Skogsextra 4 - 2023

4/23

METSÄ GROUPS SKOGSEXTRA

Metsä Group minskar virkesanskaffningens utsläpp

M etsä Group tillverkar och säljer produkter som bidrar till lös- ningen av globala klimatpro- blem då de lagrar kol och ersät- ter produkter som tillverkas av fossila råvaror. Vid Metsä Groups fabriker har man förbundit sig vid att använda enbart förnybara bränslen 2030. Då produktionens koldioxidutsläpp minskar, ökar virkesanskaffningens proportionella betydelse i hela produktionskedjan. ”Det är viktigt att vi även inom virkesanskaff- ningen funderar på metoder för att ersätta fossila bränslen och de koldioxidutsläpp som de föror- sakar”, säger Metsä Groups utvecklingsdirektör Juho Rantala . ENLIGT METSÄ GROUPS kalkyler härstammar ungefär hälften av virkesanskaffningens utsläpp från drivningen och ungefär hälften från transpor- terna. Utsläppen per kubikmeter virke är i genoms- nitt cirka 10 kg, vilket motsvarar cirka 80 kilometer körning med personbil. Målet är ställt vid att vir- kesanskaffningens utsläpp per kubikmeter virke ska minska med 30 procent jämfört med nuvarande nivå. ”Under de närmaste åren kommer det sanno- likt flera lösningar för minskning av utsläpp inom transportsektorn och därför koncentrerar vi nu oss särskilt på minskning av utsläpp just inom transpor- terna”, berättar Rantala. Tills vidare har Metsä Group minskat på vir- kesanskaffningens koldioxidutsläpp genom att öka andelen tågtransporter och användning av Metsä Group har ställt som mål att minska virkesanskaffningens fossila utsläpp i Finland med 30 procent före 2030 i jämförelse med 2022. För att främja detta mål, testar Metsä Group eldriven lastbil vid fabriken i Kemi. TEXT LAURA LENKKERI ILLUSTRATION BERRY CREATIVE

Användningsområden för alternativa bränslen

Skogen

Fjärrtransport

Terminaler och fabriker

Biogas och syntetiskt metan

Elfordon och -anordningar

Förnybar diesel, syntetiska bränslen

HYBRIDLÖSNING FÖR VIRKESDRIVNING

biodiesel. Då den nya bioproduktfabriken i Kemi togs i bruk, ökade andelen transporter med eltåg betydligt. Tack vare järnvägstransporterna mins- kar utsläppen från virkestransporterna med cirka 20 procent per kubikmeter. PÅ LÄNGRE SIKT kommer användningen av el- och biogaslastbilar att vara ett effektivt sätt att minska på virkestransporternas fossila koldioxidutsläpp. Inom persontrafiken är el- och gasdrivna bilar redan vardag, men inom virkestransporter testas dessa först nu, eftersom tillgången har varit svag. ”Utbudet av biogasbilar som lämpar sig för vir- kestransporter har förbättrats och det finns numera lastbilar på marknaden som i produktivitet kan jämföras med dieseldrivna lastbilar. Vi kommer att ta in biogaslastbilar inom transport av både rund- virke och bioprodukter, så som flis och bark, från ingången av 2024”, berättar Metsä Groups utveck- lingschef Janne Soimasuo . De första eldrivna lastbilarna som är tillräck- ligt stora för virkestransporter håller också på att komma ut på marknaden. ”I första skedet kunde eldrivna bilar användas för terminal- och närtransporter. I dessa transporter spelar lossning och lastning en stor roll, så det har mindre betydelse om lasten inte är så stora. I termi- naltransporter äter inte heller kranen av bilens kapa- citet och det finns goda lastningsmöjligheter”, säger Soimasuo. Metsä Group testar eldriven lastbil och ladd- ningsinfrastruktur i året-om-användning vid bioproduktfabriken i Kemi för transporter mellan fabriken och virkesterminalerna. ”Utgående från de erfarenheter vi får från testan- det har vi beredskap att utvidga eldrivna lösningar också vid andra produktionsanläggningar för trans- port av både rundvirke och biprodukter”, konstate- rar Soimasuo. Utöver tillgången på utrustning, begränsas användningen av både el- och biogaslastbilar av tanknings- och laddningsnätverket, vilka enligt Soi- masuo måste utvecklas om de ska bli praxis i stor omfattning.

VID SIDAN AV helt nya lösningar kan man minska på de fossila utsläppen genom att effektivera den operativa verksamheten inom såväl drivning som transport av virke. Det förutsätter ännu bättre opti- mering av verksamheten än tidigare. ”Inom transporterna innebär varje tilläggskilo- meter mera utsläpp, så vår målsättning är att minska på de genomsnittliga transportsträckor som utförs med fossila bränslen”, säger Soimasuo. Inom virkesdrivningen ser man över maskinked- jornas användning så att onödiga förflyttningar kan undvikas. Stämplingsposternas struktur har också betydelse. ”Ju grövre och större stämplingspost, desto min- dre utsläpp”, sammanfattar Soimasuo. INOM VIRKESDRIVNING FINNS det inte ännu lika många lösningar för minskning av fossila kol- dioxidutsläpp som inom virkestransporterna. Enligt Janne Soimasuo ska man därför söka lösningar från flera håll och kombinera olika metoder. ”Skogsmaskinerna arbetar på långt avstånd från distributionsnätet, så man kan inte stöda sig på normalt distributions- och laddningsnät- verk för tankning eller laddning av maskinerna” säger Soimasuo. Han anser att den mest sannolika lösningen finns i förnybara och syntetiska bränslen, vars möjligheter nu är föremål för intensiv forskning. ”Förnybar diesel lämpar sig redan nu för många skogsmaskiner, men det finns problem med tillräckligheten om användningen utvid- gas avsevärt.” En dellösning kan finnas i delvis elektrifie- ring av maskinerna och i att maskinerna görs mera energieffektiva.

FAKTA Så här minskas utsläppen

STÖRRE ANDEL tågtransporter

FLERA BIOGASLASTBILAR i virkestransporterna

ANVÄNDNING AV ELLASTBIL särskilt i terminaltransporterna

GOD OPTIMERING av transporter och drivning

6

Powered by