Metsä Groupin Viesti 4 - 2024

4/24

METSÄ GROUPIN VIESTI

METSÄSÄÄTIÖ TUKEE ”SUOMEN METSÄSÄÄTIÖ RAKEN- TAA metsäelinkeinolle menes- tyksekästä tulevaisuutta. Viime vuonna apurahoja jaettiin 1,8 mil- joonaa euroa. Metsäsäätiö puhuu metsäelin- keinon puolesta, ja Lusto tarjoaa erinomaisen paikan keskustelulle. Metsäsäätiö rahoitti Luston perus- korjausta ja on rahoittanut myös näyttelyitä ja kouluyhteistyötä. Erityisen tärkeää on tehdä metsäelinkeinoa tutuksi tuleville sukupolville. Metsäsäätiön kulje- tusapurahoilla Lustossa vierailee vuosittain jopa pari tuhatta lähi- alueiden koululaista. Metsäsäätiö toimii pääosin lahjoitusvaroin, metsänomistajien ja puuta jalostavan teollisuuden lahjoittamista metsäsäätiömak- suista puukauppojen yhteydessä. Lusto on alueen metsänomistajille

ylpeyden aihe, mutta myös valta­ kunnallisesti tunnettu metsä­ kulttuurin vastuumuseona. Metsäsäätiö puhuu puun käy- tön puolesta ja on nostanut puu- rakentamista esiin rahoittamalla useita puurakenteisia rakennuk- sia. Metsäsäätiö on rahoittanut aikanaan myös Luston Iso-Sam- perin hallin toteuttamista. Luston peruskorjausta tuki- vat lukuisat muutkin tahot. Tämä kertoo siitä, että Lusto on tärkeä koko metsäalalle. Lusto on tär- keä metsäsektorille tiedon tal- lentajana ja kohtaamispaikkana. Lusto tuo yhteen metsien käytön eri näkökulmat ja tarjoaa mahdol- lisuuden oivalluksiin.”

Metsätalous on tärkeässä roolissa Luston näyttelyissä, mutta näkökulmaa on laajennettu aiemmasta.

Martta Fredrikson Toimitusjohtaja Suomen Metsäsäätiö

keskittyy metsien antamaan hyvin­ vointiin; metsä on monelle kuntoilu­ ympäristö, ja metsän on todettu laskevan verenpainetta ja tuovan mielenrauhaa. Kallisarvoinen metsä käy arvokeskus­ telua metsiin liittyvistä toiveista ja tavoit­ teista. Metsäläiset kertoo suomalaisten identiteetistä, jota voi pitää toisaalta takapajuisena, toisaalta alkuvoimaisena ja aitona. Savotta kertoo metsistä työpaik­ kana ja elannon antajana. MUSEO KÄSITETÄÄN HELPOSTI vain käyntikohteena, johon mennään katso­ maan näyttelyä ja hankkimaan elämyk­ siä. Paaskoski sanoo, että näkökulma on laajempi. Esimerkiksi Lustoon on koottu vuosisatojen ajalta metsään liittyviä tekoja, ajatuksia ja muistoja, jotka selittä­ vät, miksi nykypäivä näyttää sellaiselta kuin näyttää. ”On tuskin mitään muuta toimijaa yhteiskunnassa joka operoi näin pitkällä aikajatkumolla. Jos ajattelee ajankoh­ taista metsäkeskustelua, niin se on aika historiatonta. Meitä auttaisi, jos ymmär­ täisimme menneisyyttä, josta saa olla mitä mieltä vain, kunhan ymmärtää, miten on tähän tultu.”

Esimerkiksi pelko metsien loppumi­ sesta on suomalaislle ikivanha. Sen torju­ miseksi perustettiin aikanaan vahva metsähallinto ja alettiin kehittää metsä­ taloutta. Sotien jälkeen taas etsittiin teho­ metsätalouden keinoja, jotta köyhä val­ tio vaurastuisi. Metsätalous ja -teollisuus otettiin osaksi isänmaallista projektia. Nykyään ei tarvitse vahvistaa kan­ sallistuntoa vaan ekososiaalista sivis­ tystä, Paaskoski sanoo. Se tarkoittaa, että otetaan huomioon toiset ihmi­ set ja toiset eliölajit sekä ymmärretään omien kulutusvalintojen seuraukset. Museo voisikin hänen mielestään viedä eteenpäin kulttuurista kestävyys­ murrosta. Paaskoski sanoo, että kun ottaa puheeksi ekologisen kestävyyden, osa metsäammattilaisista kavahtaa koska arvelee, että puhutaan metsätalouden alasajosta. ”Puun käyttö voi osaltaan mahdol­ listaa fossiilisista luopumisen. Olen­ naista on etsiä mahdollisimman monesta näkökulmasta parhaita ratkaisuja. Kestävyys on joka tapauksessa kaikkien päämäärä.”

kuvauksia metsänparannuksesta ja koneellistumisesta. Uudistetussakin Lustossa metsätalous on keskeisessä roolissa, mutta näkökul­ maa on laajennettu. Pääpaino on suoma­ laisten monissa metsäsuhteissa. ”Emme halua käsitellä pelkästään koneellistumisen historiaa, vaan tah­ domme näyttää, miten työ ja metsien käyttö ovat muuttuneet, ja miten suhde metsiin on muuttunut”, sanoo Luston kehittämisjohtaja Leena Paaskoski . Uusi Metsäsuhteiden maa -näyttely jakautuu kuuteen teemaan. Metsän luonto esittelee metsän ekosysteeminä ja lajien elinympäristönä. Vihreä kulta kuvaa metsiä Suomen tär­ keimpänä luonnonvarana. Voimavara

31

Powered by