Metsa Groupin Viesti 1 - 2023

PUUMARKKINAKATSAUS

PUUN KYSYNTÄ MAALISKUUN LOPULLA

LÄNSI-SUOMI

ITÄ-SUOMI

POHJOIS-SUOMI

MÄNTYTUKKI KUUSITUKKI KOIVUTUKKI MÄNTYKUITU KUUSIKUITU KOIVUKUITU METSÄENERGIA

JUHA JUMPPANEN METSÄJOHTAJA METSÄ GROUP

Kevään puukaupoille uusia etuja Metsä Group maksaa kaikille nykyisten ja uusien omistajajäsenten 1.2.–30.4.2023 tekemille puukaupoille vähintään euron bonuksen per kuutio. Kyseisille puukaupoille annetaan myös hintatakuu, joka voi nostaa puun hintaa takautuvasti.

H yvä vire puumarkkinoilla on jatkunut ja Metsäteollisuus ry:n jäsenten ostot yksityismetsistä ovat alkuvuonna olleet suu- remmat kuin edellisenä kolmena vuonna. Mänty- ja koivukuitupuun viikkohinnat ovat vahvistuneet noin 35 prosenttia ja tukit 14 prosenttia vuoden takaisesta. Tällä hetkellä ostoslistamme kärjessä ovat kesäkorjuukelpoiset harvennusleimikot ja hankintapuu sekä talven että kevään vas- taanottoon. Ostamme mielellämme myös uudistushakkuukohteita. Kampanjabonus ja hintatakuu ovat tarjolla sekä nykyisille omistajajäsenille että metsänomistajille, jotka liittyvät Metsä Groupin omistajajä- seniksi 1.2.–30.4.2023 ja tekevät puukaupat kanssamme huhtikuun loppuun mennessä. Nykyisille sopimusasiakkaille on tarjolla myös uusia etuja kampanja-aikana. Lue lisää kampanjastamme sivulta 26. Talven korjuuolosuhteet olivat tammi- kuussa ja helmikuun alussa eteläisessä Suo- messa hyvin haasteelliset, ja jouduimme siir- tymään välillä kesäleimikoihin. Tästä huo- limatta korjuumäärät kasvoivat edellisestä vuodesta ja varastot nousivat suunnitellusti. Talvi jatkuu edelleen toimeliaasti ja työlli- syysnäkymä yrittäjillemme on vahva. Kas- vatamme korjuuta asteittain pitäen silmällä Kemin biotuotetehtaan starttia vuoden kol- mannella neljänneksellä. Tehtaalle tulevan puulogistiikan ja automatisoidun puunvas- taanoton testit käynnistyvätkin jo ensi kuussa.

Ilmastonmuutoksen torjunnassa olen- naista on fossiilisten raaka-aineiden käytön vähentäminen ja toisaalta niiden korvaami- nen uusiutuvilla raaka-aineilla. Ilmastopoliit- tisessa keskustelussa tulisi huomioida metsä- sektorin tarjoamat ratkaisut kokonaisuutena. Ensisijaisia keinoja maankäyttösektorin hii- linielun kasvattamiseksi ovat metsänielun kasvattaminen hyvällä ja oikea-aikaisella metsänhoidolla, pitkäikäisten hiiltä sitovien puutuotteiden osuuden kasvattaminen sekä maaperäpäästöjen ja metsäkadon globaali vähentäminen, ei hakkuiden rajoittaminen. Kansallinen metsästrategia ja uusi luon- nonsuojelulaki hyväksyttiin joulukuussa. Metsätalouden uutta kannustejärjestelmää (metka) koskeva laki vahvistettiin tam- mikuussa. Tavoitteena on uuden lain voi- maantulo 1.1.2024. Nykyistä kemera-lain mukaista tukea on runsaasti haettavissa tälle vuodelle. Metsätalouden toimintaedellytysten säi- lyttäminen muuttuvassa maailmassa on tärkeää metsävarallisuuden tulevaisuuden tuoton kannalta. Meidän on yhdessä fiksua tehdä sellaisia asioita, jotka säilyttävät alan arvostuksen. Uusiutuvasta raaka-aineesta valmistetut kierrätettävät tuotteemme sito- vat hiiltä, tarjoavat ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja korvaavat fossiilisia tuotteita. Pidetään yhdessä huolta maailman parhai- ten hoidetuista metsistä siten, että voimme jättää ne tuleville polville entistäkin elin­ voimaisempina ja monimuotoisempina.

Olemme korvanneet venäläisen tuonti- puun suomalaisella ja ruotsalaisella puulla. Samaan aikaan olemme vähentäneet ostoja Baltiasta sikäläisten korkeiden puunhinto- jen vuoksi. Itämeren alueen puumarkkina- tilanteessa on kuitenkin tapahtunut selvä muutos Baltian osalta ja etenkin havukui- dun hinta on kääntynyt voimakkaaseen las- kuun. Ruotsissa havukuitupuun tilanne on myös tasapainottunut talven myötä. Puunhankinnan ja metsäpalveluiden uusi toiminnanohjausjärjestelmä valmistui hel- mikuussa. Kaksi vuotta kestänyt hanke val- mistui aikataulussa ja mahdollistaa jatkossa entistä parempien digitaalisten metsänomis- tajapalveluiden tarjoamisen omistajajäsenil- lemme. Ensimmäinen sähköisten palveluiden uudistus valmistuukin lähiaikoina. Metsien käytön kestävyys herättää run- saasti keskustelua. Metsäteollisuus ry:n ja Sahateollisuus ry:n laaja tutkimushanke metsien monimuotoisuudesta ja tehdyn monimuotoisuustyön vaikutuksista etenee. Ensimmäiset tulokset ovat lupaavia ja osoit- tavat muun muassa, että lahopuun, järeiden haapojen, mustikan ja puolukan määrät ovat kasvussa. Monimuotoisuuden kannalta tärkeät metsien rakennepiirteet ovat myös kehittyneet suotuisaan suuntaan. Näin ollen voikin todeta että metsänomistajat ovat tehneet kanssamme oikeita tekoja 1990- ja 2000-luvulla. Tarvitsemme lisää juuri täl- laista tutkimustietoa, jotta kestävyyskeskus- telua käydään faktojen pohjalta.

14 | metsä groupin viesti

Powered by