METSÄT
Tuhansia toimia kestävyyden eteen Metsä Group aikoo tehdä 10 000 toimenpidettä, joilla lisätään metsien moni- muotoisuutta. Tämä on vain yksi osa yhtiön kestävän kehityksen tavoitteita.
TEKSTI ILKKA LUUKKONEN KUVA METSÄ GROUP M etsä Group on uudista- nut kestävyystavoitteensa. Yhtiö on asettanut itselleen yhä vaativammat tavoit- teet, joilla se haluaa muun muassa lisätä metsien monimuotoisuutta, vahvistaa metsien terveyttä ja torjua ilmastonmuu- tosta. ”Yhtiön strategia on uudistunut, joten myös vastuullisuustyö piti asettaa linjaan uuden strategian kanssa. Olemme iso toi- mija ja meidän täytyy vaikuttaa toimil- lamme positiivisesti maailman tilaan”, perustelee Metsä Groupin kestävän kehi- tyksen johtaja Katja Tuomola . Kestävyystavoitteiden asettelussa on noudatettu ESG-kolmijakoa; E tarkoittaa ympäristöä ( environment ), S sosiaalista vas- tuuta ( social ) ja G hallintoa ( governance ). Tavoitteet on asetettu vuoden 2030 lop- puun ja niitä seurataan aiempaa tarkem- pien mittareiden avulla.
”Jos toimintatapoihin aikoo vaikut- taa, pitää asettaa tarkat mittarit”, Tuomola sanoo. Lisää lahopuuta Osa tavoitteista on tuttuja jo edellisestä, vii- den vuoden takaisesta, ohjelmasta, mutta ne on asetettu korkeammalle. Tällainen on esimerkiksi metsään jätettävän lahopuun määrä, jota turvataan kahdella eri keinolla: Metsä Group haluaa jättää jatkossa kaikille hakkuukohteille sekä säästöpuita että teko- pökkelöitä. ”Tässä on tapahtunut tiukennusta. Aiemmin tekopökkelöissä tavoiteltiin 90 prosentin tasoa, mutta nyt tavoite vuodelle 2030 on 100 prosenttia”, Tuomola toteaa. Metsä Group myös suosittelee sekamet- sän kasvatusta. Jatkossa tavoitteena on, että Metsä Groupin kohteilla ei ole yhtään met- sikköä, jossa kuusi olisi taimikonhoidon jäl- keen ainoa puulaji.
Luonnon monimuotoisuutta edistetään monin tavoin. Arvokkaat elinympäristöt, kuten vaikkapa lehdot, harjut ja paloympä- ristöt, käsitellään ja tarvittaessa kunnoste- taan siten, että uhanalaiset eliölajit voivat elää niissä. Metsä Group onkin laskenut, että vuo- teen 2030 mennessä yhtiö tekee 10 000 yksittäistä toimenpidettä, joilla lisätään monimuotoisuutta Suomen metsissä. Toi- menpiteiksi lasketaan esimerkiksi luonnon- hoidolliset toimet arvokkaissa elinympäris- töissä, säästöpuuryhmien poltot tai erityiset vesiensuojelutoimenpiteet. Luvussa eivät ole mukana ne kohteet, jotka metsälaki tai metsäsertifiointi vaativat säästettäviksi, vaan ne tulevat näiden lisäksi. Eroon fossiilisista Ilmastonmuutoksen hillintä on tärkeässä osassa Metsä Groupin uusiakin tavoit- teita. Jo aiemmin on asetettu tavoitteeksi
Olemme iso toimija ja meidän täytyy vaikuttaa toimillamme
positiivisesti maa- ilman tilaan, sanoo Katja Tuomola.
Luonnon monimuotoisuuden turvaaminen ja metsien käytön ekologinen kestävyys 100 % uudistushakkuukohteissa säästöpuita 100 % hakkuukohteissa tekopökkelöitä 0 % kuusi ainoana puulajina taimikonharvennuksen jälkeen 10 000 luonnon monimuotoisuutta edistävää toimenpidettä
Powered by FlippingBook