Metsa Groupin Viesti 1 - 2023

Kemin biotuotetehtaan käyttökonttori on valmis. Julkisivun suuri lasiseinä

paljastaa sisätilojen kauniit puupinnat.

K emin biotuotetehtaan laite- asennuksissa otetaan kuluvana keväänä loppukiriä. Viikkoaika- taululla edenneen jättiprojektin työtahti onkin ollut viime viikkoina huipussaan. Siitä kertoo työmaa-alueella päivittäin urakoivien käsiparien määrä, joka on ollut 3000–3500 haarukassa. ”Kevään edetessä henkilövahvuus laskee, kun mekaanisista ja sähkö ja automaatio- asennuksista siirrytään entistä selkeämmin laitteistojen ja yksiköiden koestusvaihee- seen”, kertoo biotuotetehdasprojektin tekni- nen johtaja Pekka Kittilä . Viimeistelytöitä on myös rakentajilla, sillä jäljellä on vielä muun muassa vesi- kattojen viimeistelyä, laiteasennuksiin liit- tyviä jälkivaluja sekä ulkoalueiden asfaltoin- teja ja vihertöitä. Sisätiloissakin riittää ruuvattavaa, sillä isolla tehtaalla on pelkästään paikalleen lai- tettavia ovia satamäärin. Komissiointi on iso urakka Asennusten edetessä päästään eri prosessi­ alueilla myös laitteiden testaukseen. Tätä niin sanottua kylmäkomissiointia viedään läpi osastoittain sitä mukaa, kun asennus- töitä valmistuu. Jokaiselle osastolle ja niiden sisältämille testausryhmille on laadittu omat aikatau- lut, joiden mukaan työssä edetään palanen kerrallaan. Esimerkiksi kuivauskoneella on yhteensä 40 ryhmää, joilla jokaisella on oma testiaikataulunsa. Urakka on massiivinen, sillä käytän- nössä tulevien kuukausien aikana tehtaan eri osastoilla testataan jokaisen sinne asen- netun teknisen laitteen toiminta. Samalla varmistetaan niiden yhteys automaatio­ järjestelmään ( DCS ), jolla ohjataan koko biotuotetehtaan tuotantoprosessia. ”Testattavia laitteita ja komponentteja on tuhansittain, ja jokaisen toiminta on varmistettava. Huolellinen testaus vie aikaa, ja esimerkiksi kuivauskoneella siihen on varattu aikaa yhdeksän viikkoa”, Kittilä kertoo. Kattilaan tulet kesään mennessä Kun kylmäkomissioinnista on saatu puh- taat paperit, siirrytään kuumakomissioin- tiin. Tämän yleensä muutamia viikkoja kestävän ”vesiajojakson” tarkoituksena

on testata isompien laitekokonaisuuksien toimivuutta tuotantoprosessissa. Testauk- sessa väliaineena käytetään yleensä vettä. Kuumakomissioinnin jälkeen osastot ovat valmiina varsinaiseen starttiin, joka tapah- tuu vuoden kolmannella kvartaalilla.

Soodakattilaan tehdään tulet vielä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ja samoihin aikoihin käynnistetään myös jätevedenpuhdistamo. Kuivauskoneen koe- ajot aloitetaan alkukesästä. ”Soodakattila on koko tuotantoproses- sin sydän. Jos siellä tulee viivästyksiä, se tuo nopeasti haasteita myös muihin aikataului- hin. Kaikki osat tarvitaan, jotta kokonai- suus voi käynnistyä. Siksi aikataulun pitä- vyys on ratkaisevaa”, Kittilä toteaa. Automaatiosta iso apu Kemin biotuotetehdas ottaa pitkiä aske- leita myös tuotantoautomaatiossa. Valmet Automationin toimittaman DCS -ohjaus- järjestelmän avulla tuotantoprosessia voi- daan optimoida ja seurata sen jokaisessa vaiheessa puukentältä aina lopputuottei- siin ja lähettämöön saakka. ”Kaikki tuotantoprosessissa kertyvä data siirtyy käyttökonttorin keskusvalvo- moon sekä kuorimon ja kuivaamon val­ vomoihin. Näin saadaan reaaliaikainen kokonaiskuva tuotannon tilanteesta ja varmistetaan tehtaan häiriötön ja tasapai- noinen toiminta. Sen myötä myös puu- raaka-aine hyödynnetään mahdollisimman tarkasti ja tehokkaasti”, Kemin biotuote­ tehtaan tehtaanjohtaja Tomi Seppä tiivistää. Automaatiojärjestelmällä on keskeinen rooli myös aiemmin kuvatuissa komissi- oinneissa, sillä se mahdollistaa tuotanto- prosessien simuloinnin ja laitteistojen sää- dön jo testausvaiheessa. Näin varsinainen käynnistysvaihe sujuu sutjakkaasti ja tuo- tanto saadaan mahdollisimman nopeasti oikeille urille. ”Simuloinneista on iso apu myös hen- kilöstön kouluttamisessa. Erilaisilla mal- linnustyökaluilla voidaan simuloida tuo- tantoprosesseja, varioida erilaisia tuotan- totilanteita sekä arvioida niiden vaikutusta tehtaan tasapainoon”, Seppä lisää. Automaatiojärjestelmän asennustyöt ovat sujuneet tehtaanjohtajan mukaan suunnitelmien mukaan ja tarkasti aikatau- lussaan. ”Järjestelmää on rakennettu tasatahtia muiden laiteasennusten kanssa. Työt saadaan valmiiksi osastoittain kevään ja kesän aikana, jonka jälkeen mennään kohti osastojen käyttöönottoa ja tehtaan start- tia.”

Testattavia laitteita ja komponentteja on tuhansittain, ja jokaisen toiminta on varmistettava.

PEKKA KITTILÄ BIOTUOTETEHDASPROJEKTIN TEKNINEN JOHTAJA

”Tuolloin alkaa tehtaan käyttö ja samalla myös tuotanto. Huolellisen ennakkotestauk- sen ideana on varmistaa, että kaikki toimii kuten on suunniteltu ja tuotanto saadaan käyntiin mahdollisimman sujuvasti”, Kittilä tiivistää. Aikataulun kannalta keskeisiksi koh- teiksi hän nimeää kuivauskoneen ja sooda- kattilan, joiden kylmäkomissioinnit ovat jo käynnissä.

metsä groupin viesti | 51

Powered by