Metsä Groupin Viesti 3 - 2024

3/24

METSÄ GROUPIN VIESTI

Lähes kolmannes metsistä sekametsiä

”Toisinaan kysytään, voiko mäntyä kasvattaa mustikkatyypin maapohjilla. Kyllä voi, ja jopa lehtomaisilla kankailla. Rehevillä maapohjilla oksikkuus voi kui- tenkin muodostua ongelmaksi, jollei kas- vatustiheys ole riittävä.” Sekametsätaimikko varhaispera- taan taimien ollessa noin 4–6-vuotiaita ja harvennetaan 10–15 vuoden iässä. Metsä Groupin uusittujen taimikon- hoito-ohjeiden mukaan lehtipuustoa jätetään taimikkoon molempien hoito- töiden yhteydessä. Taimikkoon pyritään myös jättämään noin 10 prosenttia ensi- sijaisesti siemensyntyisiä rauduskoivun taimia. Koivuja jätetään jo varhaisperkauksen yhteydessä, kunhan ne ovat korkeintaan viljeltävien havupuun taimien mittaisia. ”Parhaat vanerikoivut kasvavat seka- metsissä, ja siksi on tärkeää, ettei niitä poisteta taimikkovaiheessa.” Koivujen lisäksi varhaisperkauksessa ja taimikonharvennuksessa metsään jäte- tään myös muita lehtipuita, eikä mitään puulajia hävitetä. Vaikka sekapuustoisuutta lisätään taimikonhoidossa, maastossa muutos on hienovarainen. ”Kymmenen prosenttia vastaa noin kahtasataa koivua hehtaarilla. Lehdet- tömään aikaan matala lehtipuusto ei helposti erotu havupuiden seasta. Osa metsänomistajista saattaakin ihmetellä, miksi sekametsistä puhutaan, vaikka mitään ei näy.” SEKAMETSIEN KASVATUS nähdään keinona varautua ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin riskeihin, mutta liittyykö niiden kasvatukseen riskejä, joista metsänomistajan olisi hyvä olla tietoinen? ”Kohteen on oltava oikea, sillä seka- metsä ei sovellu karummille kasvupai- koille. Lehtipuut saattavat viedä aavis- tuksen taloudellisesta tuloksesta, mutta ne maksavat itsensä takaisin monimuo- toisuuden lisääntymisen kautta.” Nykyiset taimikot ovat uudistuskypsiä noin 80 vuoden kuluttua, jolloin ilmasto voi olla toisenlainen kuin tänään. ”Nyt tehdään valintaa sen suhteen, millaisia metsät tulevaisuudessa ovat. Ilahduttavaa on, että metsänomistajat ovat selvästi heränneet asiaan.”

mänty-kuusi-sekametsiä 11 % mänty-koivu-sekametsiä 11 % kuusi-koivu-sekametsiä 8 % muita sekametsiä 2 % ei-sekametsiä 68 %

Nuorissa kasvatusmetsissä sekametsien osuus on 33 %

Varttuneissa kasvatusmetsissä sekametsien osuus on 36 %

Uudistuskypsissä metsissä sekametsien osuus on 43 %

LÄHDE: VALTAKUNNAN METSIEN 12. INVENTOINTI (VMI12), LUKE (RAJAUKSET: PUUNTUOTANNON METSÄMAA, AINEISTOSSA EI MUKANA YLÄ-LAPPI)

Metsä Group on tutkinut kuusi-mänty-sekametsien kasvudynamiikkaa Helsingin yliopistoon tehtävässä pro gradu -tutkielmassa kesällä 2024. Kesän aikana selvitetään sekaviljeltyjen kohteiden taimien kasvunopeutta sekä luontaisesti syntyneen lehtipuuston määrää. Mittaustieto toimii pohjana sekametsien taimikonhoito-ohjeiden päivityksessä.

KUUSEN VILJELY TAITTUI

monille tuhohyönteisille, joiden ennuste- taan yleistyvän. Liian karu kasvupaikka puolestaan heikentää kuusen kasvua. Samaan aikaan, kun kuusen viljely on vähentynyt, mäntyä ja koivua viljellään selvästi aiempaa enemmän. Mänty oli 50 prosentin osuudellaan vuoden 2023 suosituin puulaji uudistuksilla, ja raudus- koivun osuus on noussut alle kahdesta prosentista viiteen prosenttiin. Puulajisuhteiden monipuolistumi- nen on myönteinen ilmiö, jonka Remes toivoo vahvistuvan, kunhan se ei johda perusteettomaan kuusen välttämiseen. ”En näe syytä, etteikö kuusta voisi viljellä viljaville, hienojakoisille maille, joille rauduskoivu ja mänty eivät sovellu. Oikea puulaji oikeaan kasvupaikkaan on edelleen ajankohtainen ohje.”

KUUSEN VILJELYMÄÄRÄT OVAT kään- tyneet laskuun. Suomen Metsäkes- kukseen saapuneiden metsänkäyttö­ ilmoitusten mukaan kuusen osuus uudistuksista oli 44 prosenttia vuonna 2023. ”Kuusta on viimeisten 30 vuoden ajan viljelty paljon. Osin tämä johtuu siitä, että metsänomistajat ovat välttä- neet männyn ja koivun viljelyä hirvituho­ riskin vuoksi. Osin siksi, että metsän- omistajilla on perustellusti ollut korkeat tuotto-odotukset kuusen viljelylle”, Metsäkeskuksen metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes sanoo. Viime vuosina kuusen viljelyn ris- kit on alettu tunnistaa aiempaa parem- min. Kotimaisista pääpuulajeista kuusi on herkin tuuli- ja myrskytuhoille sekä

21

Powered by