3/24
METSÄ GROUPIN VIESTI
Metsä Group jättää
kannot metsään.
Metsä Group ei nosta kantoja
että mättään sisään jää humusta. Kun se vähitellen hajoaa, taimi saa kasvussa tarvitsemiaan ravinteita. Kun kanto poistetaan, kivennäis- maa paljastuu tällöinkin, mutta taimen kaipaamaa humusta ei istutuspaikasta löydy. Laineen mukaan taimen alkukehi- tys jää heikommaksi ilman humusta. ”Kivennäismaata tulee toki run- saasti esiin, mikä suojaa taimia esimer- kiksi tukkimiehentäiltä, mutta toisaalta vesakkoakin syntyy enemmän.” Aiemmin ajateltiin, että kantojen nosto suojelisi uutta puusukupolvea juurikäävältä, joka lahottaa eläviä puita. Kävi kuitenkin ilmi, että näin ei tapahdu. ”Puun juuret leviävät niin laajalle, että niitä jää korjuun yhteydessä aina maa- perään. Näin myös juurikääpä jää sinne, vaikka kannot poistettaisiinkin”, Laine sanoo. Kantoja myös kuivatetaan metsä kohteella, ennen kuin ne murskataan ja kuljetetaan energialaitokselle, mihin pitää varata aikaa. Laine huomauttaa, että tämä saattaa viivästyttää metsän uudistamista eli taimien istutusta tai viljelyä. Lisäksi kannot ovat lahopuu resurssi. Lajeja niissä elää vähemmän kuin tekopökkelöissä, mutta se on oma arvokas lajistonsa, Laine lisää.
Kannot kannattaa jättää puunkorjuun jälkeen metsään, koska niistä on monenlaista hyötyä.
TEKSTI ILKKA LUUKKONEN KUVA SEPPO SAMULI
P uunkorjuussa syntyvien kanto- jen käyttö energiaksi ei ole enää yhtä suosittua kuin runsaat kym- menen vuotta sitten, mutta edel- leen kantoja poltetaan noin kolmesataa tuhatta kuutiometriä vuodessa. Kantoja korjataan yleensä kuusivaltaisilta koh- teilta, kuten asiantuntijaorganisaatio Tapio metsänhoidon suosituksissaan esittää, eikä karummilta kasvupaikoilta niitä tulisi korjata ensinkään. Kaikki yhtiöt eivät kuitenkaan nosta kantoja, ja Metsä Group on yksi niistä. Kantojen nostoa kokeiltiin takavuo- sina, mutta se lopetettiin, sanoo Metsä Groupin metsänhoitopäällikkö Tiina Laine .
”Syynä oli, että hyödyt jäivät vähäi- siksi haittoihin nähden.” Laine sanoo, että kun ”kannonnosto- buumi” alkoi, yksi ajatus oli, että se kor- vaisi maanmuokkauksen; kun kanto pois- tetaan, kivennäismaata paljastuu, ja uusi puuntaimi voidaan istuttaa siihen. ”Todellisuus kuitenkin oli, että kan- nonpoisto ei korvaa muokkausta.” SYY TÄHÄN LÖYTYY humuksesta eli eloperäisestä pintamaasta. Kun maata muokataan esimerkiksi mätästämällä, kaivuri nostaa palan maata ja pudottaa sen tekemäänsä kuoppaan ylösalaisin. Näin kivennäismaa paljastuu, ja taimi on helppo istuttaa siihen. Tärkeää on,
39
Powered by FlippingBook