Metsä Groupin Viesti 3 - 2024

3/24

METSÄ GROUPIN VIESTI

Simpeleen kartonkitehdas on Rautjärven kunnan ylivoimaisesti suurin työllistäjä.

SIMPELEEN TAIVEKARTONGIN vuosit- tainen tuotantokapasiteetti on nykyi- sellään noin 300 000 tonnia. Moderni- saatiohanke nostaa tonnimäärää varsin maltillisesti: tuotantokapasiteetti tulee kasvamaan noin 10 000 tonnilla. Tehtaanjohtaja Tahvanainen huo- mauttaa, että uudistus tehdään laatukär- jellä, mutta toki myös lisääntynyt kapa- siteetti on tervetullutta. Lisävolyymi saa- vutetaan parantamalla ajettavuutta, joka tarkoittaa muun muassa alkukuivaus- osan radan tuennan parantamista. ”Pystymme ajamaan kevyitä neliö- painoja nykyistä enemmän uudistuksen myötä”, hän toteaa. Käytännössä tämä tarkoittaa neliöpai- noa 260 grammaa neliömetriä kohden ja sitä kevyempiä lajeja, lisää Juha Luukas. ”Alkukuivausosan radan tukeminen on tässä se olennainen juttu, jolla katkoja ehkäistään.” UUDISTUKSELLA ON myös positiivisia ympäristövaikutuksia. Investointi mah- dollistaa fossiilisten polttoaineiden kor- vaamisen kartongin valmistuksessa, mikä tukee Metsä Boardin tavoitetta fos- siilittomasta tuotannosta yhtiön kaikilla tehtailla vuoden 2030 loppuun mennessä. ”Vielä tällä hetkellä käytämme neste­ kaasua päällystyksen kuivaukseen ja myös arkkipakkaamossa. Uudistuksen myötä tilalle tulevat fossiilittomalla säh- köllä toimivat kuivausjärjestelmät”, ker- too Tahvanainen. Simpeleellä ei myöskään enää käytetä turvetta – ja seuraavana exitin tekee ras- kaspolttoöljy. ”Tällä hetkellä öljy vastaa enää kahta prosenttia energiankäytöstä ja pyrimme pääsemään siitä eroon kokonaan”, toteaa Tahvanainen. Juha Luukas kertoo, että myös tuotantoprosessin materiaaleihin lisä- tään fossiilittomia komponentteja uudis- tuksen myötä. ”Päällystyksessä on käytetty side- aineena lateksia, joka on öljypohjainen materiaali. Lateksi tullaan korvaamaan

osittain tärkkelyksellä”, Luukas toteaa ja lisää, että Metsä Board tavoittelee materi- aalien fossiilittomuutta aina kun se vain on mahdollista. METSÄ BOARDIN maaliskuinen ilmoi- tus Simpeleen tehtaan modernisoin- nista piti sisällään paljon muutakin kuin vain kartonkikoneen uusimisen, joka on investointiohjelman ensimmäinen vaihe. Suunniteltu ohjelma sisältää myös uudistuksia mekaanisen massan val- mistuksessa, kartongin jälkikäsittelyssä sekä uuden voimalaitoksen. ”Näistä ei vielä ole tehty investointi- päätöksiä, mutta valmistelutyö on jo aloi- tettu”, toteaa tyytyväinen tehtaanjohtaja. Simpele kuuluu Rautjärven kuntaan – eikä liene mikään yllätys, että tehdas on kunnan ylivoimaisesti suurin työllistäjä. Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila pitää tuoretta, myönteistä investointi- päätöstä ”elintärkeänä” pienelle paikka­ kunnalle. ”Tämä antaa meille uskoa pitkälle tulevaisuuteen”, Anttila toteaa. Anttilan mukaan Rautjärven kunta on vuodesta 2019 saakka pyrkinyt varmis- tamaan kehittämisinvestoinnit räätä- löidyllä yleis- ja asemakaavalla. Viime kesäkuussa valtuusto hyväksyi päivitetyn asemakaavan, joka mahdollis- taa tehtaan toiminnan myös jatkossa ja samalla turvaa kuntalaisten kulkuyhte- ydet. Lisäksi ELYn laatimat tiesuunnitel- mat päästään toteuttamaan vuonna 2025, kiitos valtionrahoituksen. ASIAT OVAT rullanneet eteenpäin hyvässä yhteistyössä Metsä Boardin kanssa, kiittelee Anttila. ”Meillä on todella hyvä keskusteluyh- teys tehtaan johdon kanssa”, hän toteaa. Toni Tahvanainen ja Juha Luukas ovat samoilla linjoilla: kunta ja yhtiö puhalta- vat täysin palkein yhteiseen hiileen. ”Kunta on toiminut todella mallik- kaasti, jotta meillä on ollut edellytyksiä tavoitella ison luokan kehitysaskelta toi- mintaamme”, summaa Tahvanainen.

– ja ensilentoa suunnitellaan jo kuu- meisesti. Kartonkikoneen muutokseen eli alkukuivatus- ja päällystysosan uusimiseen liittyvä teknologia ostettiin kesäkuussa. Asennusta kaavaillaan teh- taan huoltoseisokin yhteyteen syksyllä 2025. ”Seisokki on noin kuukauden mittai- nen, ja sen aikana toteutamme kartonki- koneen asennuksen kokonaisuudessaan”, vahvistaa Tahvanainen. Uudistetun kar- tonkikoneen odotetaan olevan toimin- nassa vuoden loppuun mennessä. Ihan pienestä harjoituksesta ei ole kysymys, toteaa projektipäällikkö Juha Luukas . ”Seisokkeihin osallistuu normaalisti satoja työntekijöitä ja nyt siihen päälle tulee vielä 300 työntekijää koneen asen- nusta tekemään.” Tehtaalla on 270 vakituista työntekijää ja tällä hetkellä 50 määräaikaista.

49

Powered by