3/24
METSÄ GROUPS SKOGSEXTRA
M etsä Groups produktionschef för virke- sanskaffning Marko Yläjärvi konstate- rar att skogsägarna förhåller sig positivt till naturvårdsbränning av naturvårdsträd- grupper. ”Vi bränner cirka etthundra objekt i år, då det tidi- gare har varit fråga om enstaka fall, så det finns nog intresse.” Enligt Yläjärvi finns det objekt runt om i landet. I början av juni hade de första objekten bränts i området mellan Tammerfors och Jyväskylä. Bränning av naturvårdsträdgrupper beaktas redan vid planeringen av stämplingsposten. Trädgruppen som ska brännas placeras på minst 50 meters avstånd från angränsande skog och på minst 200 meters avstånd från bebyggelse. Området förbereds i samband med markbered- ningen. Grot placeras under träden som ska brännas för att effektivera bränningen och en cirka två meter bred brandgata görs med grävmaskin kring objektet. Detta förhindrar att branden sprider sig okontrollerat. Om det inte finns vattendrag i närheten, gräver man gropar för att samla släckningsvatten. ”Själva brännandet tar endast ett par timmar. För- beredelserna tar däremot tid och de kräver noggrann- het”, säger Yläjärvi. Arbetet utförs av Metsä Groups avtalsentreprenö- rer som informerar brandmyndigheterna och övervakar området tills det har slocknat. Bränning av naturvårdsträdgrupper är kostnads- fri för skogsägaren i Metsä Group Plus-skötselmodellen och brännandet avtalas i samband med virkesaffären. Man får följa med brännandet, men det förutsät- ter att man kommer överens om saken på förhand med Metsä Group och den som har hand om själva brännan- det. ”Vi utser en kontaktperson i vars sällskap man kan följa med brännandet på ett sådant sätt, att den som ansvarar för arbetet hela tiden vet var besökaren finns.” Orange varselväst fungerar som identifikation. Om det finns arbetsmaskiner eller andra faror på arbets- platsen, förutsätts besökarna bära utrustning för maskinarbetsplatser. ”Det är också viktigt att se till att man inte utsätts för rök under besöket och att avståndet till branden är tillräckligt” påminner Yläjärvi. Skogsägarna är intresserade Bränning av naturvårdsträdgrupper utförs i år i större omfattning än tidigare. En överenskommelse om arbetet görs med skogsägaren i samband med skogsaffärer enligt Metsä Group Plus-skötselmodellen.
FAKTA En del av skogstraditionen • HYGGESBRÄNNING innebär att man bränner hela förnyelseobjektet, inte endast en grupp naturvårdsträd. • HYGGESBRÄNNING är ett arbetsdrygt arbete som kräver noggrann planering på förhand. I regel hyggesbränner man inte små arealer, utan området borde vara minst 4–5 hektar stort. • OM DET FINNS grupper av naturvårdsträd på objektet,
Det brunna området utvecklas snabbt efter bränningen. Nya arter kan anlända till platsen till och med samma dag.
kommer att växa i ett annorlunda klimat än den nuvarande. Metsä Group Plus-skötselmodellen har som mål att stärka skogarnas mångfald och hjälpa skogen att anpassa sig till förändringen. Skötselmodellen har som syfte att stärka skogens hälsa och mångfald så, att skogens hela bioekono- miska potential finns till kommande generationers förfogande och så att den affärsverksamhet som vilar på skogsekosystem är på en hållbar grund. ”Metsä Group Plus integrerar vår verksamhet i en ny tid, där skogsbrukets mål och metoder är mångsi- digare än förr och förståelsen av skogsekosystemen djupare än för närvarande” säger Lehesvirta.
låter man dem brinna. • HYGGESBRÄNNING tillämpades allmänt vid
skogsförnyelse ännu under 1950–60-talen, men därefter har hyggesbränningen minskat. • HYGGESBRÄNNING frigör näringsämnen för trädens behov. Samtidigt minskar jordmånens surhet. • HYGGESBRÄNNING förhindrar spridning av rotticka och skadeinsekter.
11
Powered by FlippingBook