Metsä Groupin Viesti 4 - 2023

4/23

METSÄ GROUPIN VIESTI

Operaatiopäällikkö Jarmo Karhu (vas.) ja auditoija Christian Hornborg toteavat, että metsän harvennus Paltamossa on sujunut ohjeiden ja suunnitelmien mukaisesti.

”Yleisesti auditoinnin kohteita maastossa voi- vat olla esimerkiksi hakkuut, vesistöjen ja avosoiden huomioonottaminen sekä kuolleen puun määrän lisääminen. Maastossa auditoijilla on mukana esi- merkiksi kartta, metsänkäyttöilmoitus ja korjuu­ ohjeet. Korjuujäljen tarkistusraportti käydään läpi, ja sitä verrataan hakkuuseen. Usein metsänomistaja- kin on paikalla”, Hornborg esittelee. METSÄ GROUPIN Kajaanin ja Oulun hankinta-­ alueen operaatiopäällikkö Jarmo Karhu kertoo, että Metsä Groupin toimintaperiaatteena on, että esimerkiksi säästöpuuryhmiä ja tiheikköjä eläimille jätetään varmasti riittävästi. Alueellisen PEFC-ryhmäsertifioinnin auditoinnit koostuvat useasta osasta. Kun tulokset valmistuvat ja poikkeamat ovat selvinneet, alueelle laaditaan kor- jaavat toimenpiteet, jotka sertifiointiyritysten täytyy ensin hyväksyä. Sen jälkeen toimet tuodaan käytän- töön eri toimijoille ja metsänomistajille. ”Sertifioinnin standardit on päivitetty tämän vuoden helmikuussa ja niiden jalkauttamista ken- tälle seurataan parhaillaan. Jos havaitaan puute, kirjataan poikkeama. Sen jälkeen PEFC-ryhmäserti- fikaattien haltija Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry (KMY) kokoaa kaikki alueen poikkeamat ja lähet- tää korjausehdotukset sertifiointiyrityksille. KMY vie tietoa myös muutoksista sertifiointiin sitoutuneille metsänomistajille”, Hornborg sanoo. METSÄALAN PEFC -auditoinnissa on mukana varsin erilaisia yrityksiä suurista metsäyhtiöistä pieniin metsäpalveluyrityksiin. Karhu korostaa, että metsätuotteiden markkinat avautuvat vain, jos koko hankinta- ja jalostusketjun toiminta on vastuullista: ”Suomessa halutaan hoitaa asiat kuntoon. Vaikka metsänomistajien osalta sertifiointi on vapaa­ ehtoista, Metsä Group kannustaa ja toivoo metsän- omistajat siihen mukaan. Sertifiointi ei ole mullis- tavaa eikä juuri pienennä puutiliä. Asiakkaillemme maailmalla se on kuitenkin erittäin tärkeää, koska he haluavat käyttää vastuullisesti tuotettuja tuotteita ja metsäsertifiointi on osoitus tästä.” Metsä Group ja korjuuyrittäjät kiinnittävät eri- tyistä huomiota korjuutyön laatuun, ympäristö­ asioihin ja turvallisuuteen, koska PEFC-sertifioin- nissa on asetettu vaatimuksia kaikkiin näihin tee- moihin. Vuosittaisilla yrittäjäpäivillä on myös ympä- ristöosio ja lisäksi yrittäjät suorittavat PEFC Serti­ seriffi -verkkokurssin ja osaamiskokeen.

Metsänomistaja Esko Möttönen (vas.), operaatiopäällikkö Jarmo Karhu, metsäasiantuntija Jarkko Kettunen, operaatioasiantuntija Joonas Konka ja auditoija Christian Hornborg ovat tyytyväisiä harvennuksen korjuujälkeen.

PEFC VARMISTAA VASTUULLISUUDEN

KANSAINVÄLINEN SERTIFIOINTIJÄRJESTELMÄ PEFC edistää metsien kestävää käyttöä. Sertifi- oinnin tarkoitus on varmistaa, että markkinoille saapuvat puupohjaiset tuotteet on hankittu lailli- sesti kestävästi hoidetuista metsistä. PEFC-sertifiointi on vapaaehtoinen järjes- telmä. Suomessa Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry edustaa alueellisia PEFC-sertifiointi- ryhmiä sertifikaatin hakuprosessissa. KMY yllä- pitää rekisteriä kaikista PEFC-sertifiointiin sitou- tuneista yrittäjistä ja yrityksistä. Suomessa on kolme alueellista PEFC-sertifi- ointialuetta. Vuosittaisissa auditoinneissa arvioi­ daan sertifiointiin sitoutuneiden organisaatioi- den toimintaa siltä osin, että niillä on vaadittavat ohjeistukset ja sopimukset kunnossa, sekä tar- kistetaan maastokohteita. Auditointikohteilla työt ovat käynnissä tai ne ovat jo tehtyjä työmaita. Ulkoiset arvioinnit kohdistuvat myös yritysten ja yrittäjien toimin- taan. Työmailla arvioidaan jo tehtyä työn jälkeä ja PEFC-vaatimusten toteutumista sekä yleistä työohjeistusta, työturvallisuutta ja työntekijöi- den osaamista.

23

Powered by