Metsä Groupin Viesti 4 - 2023

4/23

METSÄ GROUPIN VIESTI

PUUNKORJUUSEEN HYBRIDIRATKAISU PUUNKORJUUSSA FOSSIILISTEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖJEN vähen- tämiseen ei ole vielä yhtä paljon ratkaisuja kuin puunkuljetuksissa. Janne Soimasuon mukaan keinoja onkin haettava monesta eri näkö- kulmasta ja yhdisteltävä eri keinoja. ”Metsäkoneilla tehdään töitä kaukana jakeluverkostosta, joten polttoaineen tankkaamisessa tai koneen lataamisessa ei voida tur- vautua normaaliin jakelu- ja lataus- verkostoon”, Soimasuo sanoo.

Hän pitää todennäköisimpänä ratkaisuna uusiutuvia ja synteet- tisiä polttoaineita, joiden mahdol- lisuuksia tutkitaan parhaillaan kii- vaasti. ”Uusiutuva diesel käy jo nyt moniin metsäkoneisiin, mutta ongelmana on sen riittävyys, jos käyttö laajenee kovasti.” Osa ratkaisua voi olla myös koneiden osittainen sähköistämi- nen ja se, että koneista tehdään energiatehokkaampia.

puutavara-auton ja latausinfran ympäri- vuotista toimivuutta tehtaan ja puutermi- naalien välillä. ”Testikäytöstä saatujen kokemusten perusteella meillä on valmius laajentaa sähköisiä ratkaisuja myös muilla tuo- tantolaitoksilla niin pyöreän puun kuin sivutuotteiden kuljetuksiin”, Soimasuo toteaa. Saatavuuden lisäksi sekä biokaasu- että sähkörekkojen käyttöä rajoittaa tankkaus- ja latausverkosto, jota täytyy Soimasuon mukaan kehittää, jos niistä halutaan valtavirran ratkaisuja. UUSIEN KEINOJEN rinnalla fossiilisia hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää operatiivisen toiminnan tehostamisella niin puunkuljetuksessa kuin -korjuussa. Se edellyttää toiminnan entistäkin parempaa optimointia. ”Kuljetuksessa jokainen lisäkilo- metri lisää päästöjä, joten tavoitteena on lyhentää fossiilisilla polttoaineilla tapah- tuvaa keskikuljetusmatkaa”, Soimasuo sanoo. Puunkorjuussa koneiden käyttöä ket- jutetaan ja turhia siirtoja vältetään. Myös leimikkorakenteella on merkitystä. ”Mitä järeämpi ja suurempi leimikko, sitä pienemmät päästöt”, Soimasuo tiivistää.

PITEMMÄLLÄ AIKAVÄLILLÄ sähkö- ja biokaasurekkojen käyttö tulee olemaan tehokas keino vähentää puunkuljetuk- sen fossiilisia hiilidioksidipäästöjä. Hen- kilöliikenteessä sähkö- ja kaasuautot ovat jo arkipäivää, mutta puunkuljetuk- sessa niiden käyttöä vasta kokeillaan, koska saatavuus on ollut heikkoa. ”Puutavarankuljetukseen sopivien biokaasuautojen tarjonta on nyt paran- tunut, ja markkinoilla alkaa olla sellaista kalustoa, joka on tuotokseltaan verratta- vissa diesel-kalustoon. Biokaasuautoja on tulossa sekä pyöreän puun että sivu- tuotteiden, kuten hakkeen ja kuoren, kuljetukseen alkuvuodesta 2024”, Metsä Groupin kehityspäällikkö Janne Soima- suo sanoo. Myös sähkörekoista ensimmäiset puunkuljetukseen riittävän järeät mallit ovat tulossa markkinoille. ”Ensivaiheessa sähkörekkoja voitaisiin käyttää terminaali- ja lähi- kuljetuksissa. Niissä kuormauksella ja purulla on iso osuus, joten ei haittaa, vaikka kuorma olisikin pienempi. Termi- naalikuljetuksissa nosturi ei myöskään vie auton kapasiteettia, ja latausmahdol- lisuuksia on hyvin tarjolla”, Soimasuo sanoo. Metsä Group testaa Kemin bio- tuotetehtaan yhteydessä sähköisen

FAKTA Näillä keinoin päästöt alas

JUNAKULJETUSTEN lisääminen

BIOKAASUAUTOJEN lisää- minen puunkuljetuksiin

SÄHKÖREKAN KÄYTTÖ erityisesti terminaali­ kuljetuksissa

KULJETUSTEN JA KORJUUN hyvä optimointi

siksi keskitymme nyt etenkin kuljetuk- sen päästöjen vähentämiseen”, Rantala kertoo. Metsä Group on jo vähentänyt puun- hankinnan hiilidioksidipäästöjä lisää- mällä junakuljetuksia. Kun Kemin uusi biotuotetehdas otettiin käyttöön, eri- tyisesti sähköjunakuljetusten osuus nousi merkittävästi. Rautatiekuljetus- ten ansiosta puukuljetusten päästöt vähenevät noin 20 prosenttia kuutio­ metriä kohden.

29

Powered by