4/23
METSÄ GROUPIN VIESTI
TUOTTAVUUTTA KONEELLISEEN METSÄNHOITOON RISUTECIN JA METSÄ GROUPIN yhteinen tavoite on parantaa koneellisen maanmuokkauksen saatavuutta. ”On tärkeää, että metsänhoi- topuolelle syntyy uusia koneel- listamista edistäviä innovaatioita ja menestyvää laitevalmistusta. Muokkain-innovaatiossa tavoit- teena on tuottavuuden paranta- minen ja metsässä tapahtuvien koneellisten työlajien yhdistämi- nen”, kehitysjohtaja Juho Rantala sanoo. Metsä Group kehittää uutta teknologiaa yhdessä kumppanei- den kanssa. Muokkain on jatku- moa Risutecin kanssa kehitetylle Asta-sovellukselle, jonka avulla lasketaan ja raportoidaan mätäs- tyksen tiheyttä työn edessä. Kuusi vuotta sitten lanseerattu Asta on käytössä Metsä Groupin työmailla ja soveltuu myös uuden muokkai- men yhteyteen.
Voimme välttää yhden siirtovaiheen koneiden kuljetuksessa.
”Meidän ajatus on, että Risu- tec suomalaisena laitevalmista- jana saa tästä tuotteen, ja me taas viemme asiaa eteenpäin yrittä- jäkenttään ja palveluna metsän- omistajille,” Rantala kertoo. Kehitystyössä on keskeistä, että uudelle laitteelle on aito tarve. ”Emme olisi lähteneet tähän kehitystyöhön ilman Metsä Grou- pin panosta. Saimme Metsä Grou- pilta tavoitteet, määrittelyt ja resursseja, maastokohteita muok- kaimen eri kehitysvaiheiden tes- taukseen sekä asiantuntijoilta näkemystä siitä, mitä uudelta muokkaimelta vaaditaan”, Risu tecin toimitusjohtaja Jussi Aikala sanoo. Käytännössä Risutec on teh- nyt kehittänyt laitteen tyhjästä alle vuodessa. ”Tavanomaisesti tällaisessa kehitystyössä menee jopa kolme vuotta.”
välttämättä kannata tehdä samanai- kaisesti hakkuutähteen keruun kanssa, vaan esimerkiksi kerätä hakkuutähteet varastolle päin tultaessa ja muokata sama alue mentäessä hakemaan seuraa- vaa kuormaa. ”Muokkain toimii käytännössä koneena, vaikka ihan valmis se ei vielä ole. Tämä on kuljettajaystävällisempi kuin kaivinkonemuokkaus, kuskiin ei tule niin paljon iskuja”, Juho Helminen sanoo. Hän on testannut kaikki versiot uudesta muokkaimesta. Kaivinkoneessa kuljettaja tekee jokai- sen liikkeen, MG Combi -muokkaimella ajokone tekee muokkausjäljen, jota kuljet- taja seuraa kameran avulla. Tyhjää ajoa ei tule. Mikä sai Helmisen lähtemään mukaan työlääseen ja aikaa vievään kehitystyö- hön? ”Aina kiinnostaa, kun alalla kehite- tään jotain uutta. Olen yrittänyt antaa realistista palautetta, en halua lytätä tai lannistaa, mutta tuoda kehitystyöhön metsän olosuhteet ja niiden vaikutukset mukaan”, sanoo Helminen, joka on toi- minut yli kymmenen vuotta yrittäjänä. ”Olemme muokanneet laitetta Hel- misen kommenttien perusteella, häneltä olemme saaneet käyttäjän kommentit rakentavasti. On arvokasta, kun tulee toi- saalta tieto siitä, mikä ei toimi, toisaalta ehdotus siitä, mitä kannattaisi kokeilla tilalle”, Aikala kiittää. Käytössä oleva muokkain on tehty Ponssen Buffalo-malliin, mutta vas- taava muokkain voidaan rakentaa mihin tahansa ajokoneeseen. ”Se ei vaadi erikoisjuttuja, öljyä pitää tulla ja voimaa”, Aikala sanoo.
Yrittäjä Juho Helminen kiipeää työ- koneen hyttiin ja työnäytös alkaa. Muok- kausjälkeä syntyy koko ajan koneen ede- tessä. Kantojen ylitykset näyttävät yllät- tävän sujuvilta. Työleveys on ajokoneen pyörien väli. Soimasuon mielestä MG Combin muokkausjälki näyttää lupaavalta. ”Tämä tulee sopimaan vähäkivisille kivennäismaille, ehkä kuiville turvekan- kaille. Istutuskohteiden lisäksi männyn luontaisen uudistamisen kohteille, ja kyl- vöön”. KAIKKI OVAT LUOTTAVAISIA , että opti- maalinen työtekniikka löytyy koke- muksen karttuessa. Muokkausta ei
”Se oli se, mitä haettiin, että kone ei vaadi monen viikon pajalla oloa, kun vaihdetaan työlajista toiseen. Halusimme kehittää yrittäjille ymmärrettävän lait- teen. MG Combin voi irrottaa ja pultata takaisin ajokoneeseen helposti ja nope- asti: välillä voi muokata ja kerätä hakkuu- tähdettä ja välillä olla puunajossa.” ”Kun sama kone tekee molemmat työlajit, voimme välttää yhden siirto- vaiheen koneiden kuljetuksessa ja näin vähennämme koko puunhankintaket- jussa ajoa ja päästöjä. Totta kai tavoit- teena edelleen on tehdä mätästys tai lai- kutus laadukkaasti ja saada aikaiseksi hyvä viljelypaikka”, Metsä Groupin kehi- tyspäällikkö Janne Soimasuo kertoo.
35
Powered by FlippingBook