4/23
METSÄ GROUPIN VIESTI
T uotantokapasiteetti 250 000 kuutiota vuodessa ja viennin osuus 70 prosent- tia. Tärkeimmät vienti- alueet Eurooppa, Pohjois- Afrikka, Lähi-Itä ja Japani. Keskeisiä asiakkaita puusepänteollisuus, ikkuna- ja ovitehtaat sekä liimapuuval- mistajat. Sahatusta puusta 97 prosenttia sertifioitua. Lähes tuhat työpäivää ilman tapa turmia. Siinä lukuja, joista moni metsäteolli- suuden tuotantolaitos olisi tänä päivänä ylpeä. Niistä on iloittu tänä syksynä myös Lappeenrannassa, jossa on juhlittu perin- teikkään sahan 60-vuotisjuhlia. ”Viime kesänä rikottiin sopivasti myös 8 miljoonan tuotantokuution rajapyykki ja pääsimme lähes 1000 tapaturmatto- maan päivään, eli sahalla tehtiin töitä yli 2,5 vuotta ilman tapaturmia”, sahan joh- taja Anssi Meuronen toteaa. Metsä Fibren Lappeenrannan saha oli viime vuonna Metsä Groupin turvallisin yksikkö. Vertailussa oli mukana konser- nin 34 tuotantolaitosta 7 eri maassa. ”Työturvallisuus on meille ykkösasia. Seuraavaksi sitten rikotaan suoraan tuo kolmen vuoden raja”, Meuronen lupaa. LAPPEENRANNAN SAHAN juuret ovat vuonna 1963 käynnistyneissä Metsä-Sai- maan tehtaissa, jotka koostuivat sahasta, rimalevytehtaasta sekä höyryvoimalai- toksesta. Kombinaatti oli Metsäliitolta aikanaan todella iso ja alueellisesti mer- kittävä investointi. Sahatavaraa tehtailtiin 15 000 kuutio metriä ja rimalevyä 25 000 kuutiota vuo- dessa, mikä oli aikanaan alansa huippua. 1970-luvulla repertuaaria laajennettiin silkolevyihin ja seuraavalla vuosikym- menellä Lappeenrannassa valmistet- tiin myös Saima-parkettia. Tuolloin henkilöstömäärä oli suurimmillaan 850. Vuosituhannen vaihteessa tehtiin pää- tös keskittyä sahatavaran tuotantoon ja kapasiteetti nostettiin 200 000 kuutioon. Tätä nykyä sahalla työskentelee 65 alan ammattilaista ja tuottaa 250 000 kuutiota korkealaatuista mäntysaha tavaraa useille teollisuudenaloille. VAIKKA LAPPEENRANNASSA on vuosi kymmenten saatossa valmistettu monenlaisia tuotteita, on sahatavara ollut sen kiistaton kivijalka. Tuotteiden
Heimo Tuosa.
”METIKSEN MIES” – JA YLPEÄ SIITÄ HARVA 18-VUOTIAANA ENSIMMÄI- SEEN työpaikkaansa pestautunut viihtyy samassa porukassa eläke- ikään asti. Lappeenrantalainen Heimo Tuosa kuuluu kuitenkin tähän jouk- koon. Hän marssi 1980-luvun alussa ”Metiksen” portista sisään kysy- mään töitä ja kulkee samaa reittiä edelleen – 43 vuotta myöhemmin. ”Kun silloin tulin tuolta työn hakureissulta kotiin, niin puhelin soi. Tehtaalta pyydettiin seuraa- vaksi aamuksi silkolevylinjalle”, Tuosa muistelee. Siitä alkoi työura, jollaisia Metsä-Saimaan tehtailla ja sittem- min Lappeenrannan sahalla on tehty vuosikymmenestä toiseen. Pitkällä työurallaan Tuosa on nähnyt sahan historian monet käänteet. Armeijan jälkeen työt jatkuivat rimalevytehtaan puolella,
josta tie vei ensin sahurin tuuraa- jaksi ja sitten vakituiseksi työn tekijäksi. Viime vuodet ammatti nimikkeenä on ollut operaattori. Mikä sitten on pitänyt hänet samassa paikassa töissä yli 40 vuotta? ”Saha tarjosi nuorelle mie- helle aikanaan hyvän ja turvalli- sen työpaikan, jonka pohjalle oli hyvä perustaa myös perhettä. Toki olen saanut mahdollisuuden myös kehittyä ja päästä uralla eteen- päin”, Tuosa toteaa. Pitkät työurat ja osaamis- pääoma ovat olleet sahan vahvin selkänoja, hän sanoo. ”Lappeenrannassa on hyvä ja ammattiylpeä porukka, joka ei tingi työn laadusta missään tilan- teessa. Eikä siihen ole varaakaan, sillä täällä sahataan maailman parasta raaka-ainetta.”
Sahattava puu tulee pääosin 140 kilometrin säteeltä Etelä-Karjalasta, Etelä-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Meurosen mukaan Lappeenran- nan sahaa kehitetään sen elinkaari suunnitelman mukaisesti. Kahdessa vuorossa pyörivän laitoksen tuotanto tehokkuutta ylläpidetään hyvällä ennak- kohuollolla, suurkorjauksilla ja sitä kehi- tetään oikein kohdistetuilla investoin- neilla eteenpäin. ”Rauman sahan starttia olemme seu- ranneet täälläkin tarkasti, sillä samaa teknologia tulee aikanaan käyttöön mei- dän muillekin sahoille.”
laadun osalta yksikkö on ollut aina toi- mialansa kirkkainta kärkeä. Lappeen- rannan sahaa viimeiset viisi vuotta luotsanneen Meurosen mukaan tämä tinkimätön laatuasenne on myös osal- taan turvannut sen tulevaisuuden. ”Lappeenrannassa on sahattu ja jalos- tettu Karjalan kangasmetsissä hitaasti kasvanutta mäntyä, jonka laatua myös asiakkaat arvostavat. Toinen tärkeä tekijä on henkilöstön osaaminen. Täällä on pitkiä työsuhteita, hyvä yhteishenki ja vahva ammattiylpeys omasta tekemi- sestä”, aiemmin Metsä Fibren eri selluteh- tailla työskennellyt johtaja toteaa.
51
Powered by FlippingBook