JÄSENET
Tarjolla on mielenkiintoinen ja avartava luottamustehtävä, sanoo Juha Paajanen.
Vaalien kautta näköalapaikalle
Metsäliitto Osuuskunnan vaaleissa valitaan edustajistoon jäseniä, jotka pääsevät perehtymään yhteen Suomen tärkeimmistä yrityksistä. Juha Paajanen lähti mukaan hallintoon 20 vuotta sitten, eikä hän ole katunut.
TEKSTI ILKKA LUUKKONEN KUVA MARKKU TISSARINEN
T asan 20 vuotta sitten punka- harjulainen Paavo Ojala istui kahvilla Juha Paajasen tuvassa Hiukkajoen kylällä Puruveden rannalla. Ojala oli jo pitkään vaikutta- nut Metsäliitto Osuuskunnan piiritoimi kunnassa. Paajanen puolestaan oli samalta kylältä nuori maanviljelijä, jolla oli taka- naan isot investoinnit maatilalle ja per- heessä pieniä lapsia. Ojala kysyi, lähtisikö Paajanen ehdok- kaaksi Metsäliiton edustajiston vaaleihin. Ne olisivat seuraavana keväänä, ja nuoria, tarmokkaita ihmisiä kaivattiin listoille. Metsäliitto Osuuskunta oli toki Paajaselle tuttu, olihan hän itse ollut jäsen viisi vuotta, samoin isä jo pitkään sitä ennen. ”Minulla oli hyviä kokemuksia Metsä- liitosta, ja metsätalous oli tärkeä asia tilan kehittämisen kannalta. En epäröinyt, vaan vastasin samassa kahvipöydässä, että lähden ehdolle”, Paajanen muistelee. Erityistä vaalityötä Paajanen ei tehnyt, vaikka alueellisessa vaalitilaisuudessa kävi- kin esittäytymässä. Kevään 2003 edustajis- ton vaaleissa hänet valittiin oman alueensa piiritoimikuntaan, joka on osa Metsäliitto Osuuskunnan hallinto-organisaatiota. Ja kun varsinaisessa edustajistossa tapahtui henkilövaihdoksia, hän nousi pian myös edustajistoon. Siihen aikaan metsäliittolaisia puhutti paperin hinta, jonka markkinatilanne oli huono ja hinta laahasi. Toisaalta savon linnalaisittain tapahtui myönteistäkin, koska Punkaharjulle nousi kertopuutehdas. Paajanen perehtyi yrityksen hallintoon, henkilöstöön ja tuotantolaitoksiin. Hän osallistui koulutuksiin, joissa käytiin perus- teellisesti läpi toisaalta oman yrityksen toi- mintaan, toisaalta ympäröivää maailmaa.
”Perusluonteeni on, että kun lähtee johonkin, niin siinä ollaan täysillä mukana, tai ei olla ollenkaan”, hän sanoo. Toisaalta hän muistuttaa, että pyrky- ryydellä ei Metsäliitto Osuuskunnassa voi menestyä, vaan luottamus pitää hankkia jäsenkunnalta. Monenlaisia hyötyjä Parin vuoden edustajakokemuksen jäl- keen Paajanen valittiin Metsäliitto Osuus kunnan hallintoneuvostoon. Ja kun viisi vuotta kului, hän nousi hallintoneuvoston varapuheenjohtajaksi. Sen puheenjohtaja hänestä tuli 2017. Nyt Paajanen on itse siinä asemassa, että hän houkuttelee Metsäliitto Osuuskunnan jäseniä asettumaan ehdolle ensi kevään vaaleissa – aivan kuten Paavo Ojala teki 20 vuotta sitten hänen tuvassaan. Hän löytää lukuisia hyviä asioita, joita edustajiston jäsenyys tarjoaa. ”Tässä pääsee erinomaisesti perille siitä, mitä suomalainen metsäsektori tarkoittaa yhteiskunnan ja metsänomistajan kannalta, ja mitä kaikkea yrityksessä tehdään. Metsä Group on iso organisaatio, joka työllistää merkittävästi ja vaikuttaa yhteiskunnassa laajalti.” Hyötyjä koituu myös omalle metsän- omistamiselle. ”Kun näkee, mihin suuntaan metsä sektori menee, saadun tiedon perusteella voi reivata omaa strategiaa haluamaansa suuntaan. Tässä näkee koko ketjun kannolta Shanghain satamaan saakka.” Eikä pidä unohtaa sitäkään, että edusta- jistossa toimiminen on jo sinänsä kiinnos- tavaa työtä. Se voi olla myös vaativaa, koska luottamustehtävässä kannattaa kerätä tie- toa metsäsektorista sekä tehdä esityksiä ja
päätöksiä, jotka vievät metsäliittolaisia yri- tyksiä oikeaan suuntaan. Tehtävä on palkit- seva, Paajanen sanoo. ”Edustajisto tarjoaa haasteita, ja omasta aktiivisuudesta riippuu paljon. Jos haluaa vaikuttaa, tämä tarjoaa kanavia, portaita ja etenemismahdollisuuksia. Ja hienoa on, että oppii tuntemaan metsäalan aktiiveja ympäri Suomea”, Paajanen sanoo. Ammatillinen kirjo on laaja Hän toivoo, että edustajistoon tulee vali- tuksi ihmisiä, jotka tuovat mukanaan pal- jon erilaisia näkemyksiä yhteiskunnasta ja metsään liittyvistä kysymyksistä. Neljä vuotta sitten käydyissä vaaleissa edusta- jistosta uusiutui noin puolet – siis enem- män kuin tavallisesti. Paajanen uskoo, että uusiutumista tapahtuu tälläkin kertaa. ”Odotan, että edustajistossa ammatilli- nen kirjo lisääntyy.” Suomalaisen metsänomistajakunnan keski-ikä on 62 vuotta. Metsäliitto Osuus- kunnan edustajiston keski-ikä taas on mata- lampi, noin 55 vuotta. Paajanen toivoo, että nuoret asettuisivat ehdolle ja äänestäisivät. ”Nuoria tarvitaan. Tarjolla on mielen- kiintoinen ja avartava luottamustehtävä, joten kehotan lähtemään mukaan.” Hän muistuttaa, että äänestäminen on tehty entistä helpommaksi, kun sähköiset järjestelmät ovat kehittyneet. Esimerkiksi vaalikoneen ja ehdokassivuston kautta voi myös tehdä vaalityötä. Paajanen lupaa, että edustajistossa ei käy aika pitkäksi. Metsäliitto Osuuskunnasta ja metsien käytöstä keskustellaan vilkkaasti, ruusuja jaetaan ja joskus risujakin, mutta henki säilyy aina rakentavana. ”Metsäliittolaiseen kaartiin mahtuu persoonia”, hän sanoo.
30 | metsä groupin viesti
Powered by FlippingBook