Metsa Groupin Viesti 3 - 2022

METSÄT

”Auditoinneissa katsotaan, kuinka metsäsertifioinnin sääntöjä ja kriteereitä noudatetaan. Samalla pääsee itsekin katso­ maan toimintaa tavallaan ulkopuolisen silmin ja saa hyviä ajatuksia siitä, mitä voi- simme tehdä vielä paremmin.” Muutokset heijastavat yhteiskuntaa Sertifioinnin vaatimuksia täytyy ajoit- tain päivittää yhteiskunnan ja tietopohjan muuttuessa. Päivitystyöhön halutaan mukaan mahdollisimman laajasti erilai- sia sidosryhmiä, joilta saadaan valtavasti näkökulmia, osaamista ja tietoa. Pitkänen-Arte näkee sertifiointijärjestel- mien neuvotteluprosessit varsin erityylisinä. ”fsc-neuvotteluissa on tavallaan kolme osapuolta, eli taloudellinen, sosiaalinen ja ympäristökamari, jotka neuvottelevat standardiin tehtävistä muutoksista. pefc:n neuvotteluissa kukin organisaatio edustaa itseään.” ”Varmasti kaikki osapuolet ovat saaneet standardeihin omia näkemyksiään, mutta ainahan neuvottelujen lopputulokset ovat kompromisseja. fsc:n mallissa haetaan kol- men osapuolen ja pefc:n mallissa kuuden- kymmenen osapuolen kompromissia. Tär- keää on saada monipuolinen sidosryhmä­ edustus molempiin neuvotteluihin myös jatkossa.” Koulutuksia luvassa Kun standardit hyväksytään lopullisesti, tuodaan ne niin ohjeistuksiin kuin toi- mintatapoihinkin. Siksi myös toimenpiteet käytännössä toteuttava yrittäjäkenttä on pidettävä ajan tasalla. ”Heti kun varmistuu, millaisessa muo- dossa standardi tulee voimaan, lähdemme muokkaamaan toimintaamme ja koulutta- maan henkilöstöä. Meillä on tulossa omat verkkokoulutukset ja ensi kevään puolella maastokoulutuksia. Vuoden 2023 auditoin- nit tullaan jo tekemään uusien standardien kriteerejä vasten.” ”Metsänomistajille järjestämme syk- syllä ja talvella sekä PEFC:n että fsc:n stan- dardimuutosten osalta webinaareja, joissa kerromme muutoksista tarkemmin”, lupaa Pitkänen-Arte. Hyvä metsänhoito tärkeää ”Metsänomistajien suuntaan esimerkiksi säästöpuiden määrän lisääminen tulee vai- kuttamaan jonkin verran. On joka tapauk- sessa tärkeää lisätä lahopuun määrää sekä monipuolista puulajistoa koska ne ovat merkityksellisiä asioita metsien monimuo- toisuuden ja muuttuvan ilmaston myötä myös tuhonkestävyyden näkökulmasta.”

”Metsäsertifioinnissa kannattaa olla mukana, koska se takaa metsätalouden korkean laadun ja vakaan menekin puulle”, sanoo kestävän kehityksen päällikkö Silja Pitkänen-Arte.

INFO

Sertifioinnissa nousee monipuolisesti esiin hyvän metsänhoidon merkitys. Vaikka esimerkiksi hyvä harvennusjälki ja maan- muokkauksen onnistuminen kuulostavat kovin teknisiltä asioilta, on niillä hyvin vahva kytkös monimuotoisuus-, ilmasto- ja vesistökysymyksiin. ”Metsäsertifioinnin vaatimusten lisäksi jokainen metsänomistaja voi itse päättää, jos haluaa niiden lisäksi ottaa jotain erityisiä asioita huomioon omassa metsässään. Niistä kannattaa ehdottomasti mainita metsäasi- antuntijalle.” Vaivattomasti mukaan ”Metsäsertifioinnissa kannattaa olla mukana jo senkin vuoksi, että se takaa yksittäiselle metsänomistajalle vakaamman puun menekin kuin sertifioimaton puu. Niin kansainväliset kuin kotimaisetkin asiakkaamme edellyttävät, että toimimme vastuullisesti ja sertifiointi on luotettava tapa osoittaa se. Siksi olemme sitoutuneet pitämään tuotteisiimme käyttämämme puun sertifiointiprosentin mahdollisim- man korkeana”, kertoo Pitkänen-Arte. ”Jos ei ole vielä metsäsertifioinnissa mukana, kannattaa ottaa yhteyttä metsä- asiantuntijaamme. Molemmat sertifioin- nit ovat meillä ilmaisia jäsenpalveluita, fsc tosin vain sopimusasiakkaille, ja hoidamme liittymisprosessit metsänomistajan puolesta hänen niin halutessaan.”

PEFC • säästöpuiden koko ja määrä kasvavat • puunkorjuussa säästetään kuollutta puustoa ja sen muodostumista ediste- tään tekemällä tekopökkelöitä • avosoiden reunoille ja vesistöjen varsille jätetään aikaisempaa leveäm- mät suojavyöhykkeet, joilla vain poi- mintahakkuut on sallittu • riistatiheikköjä säilytetään • sekapuustoisuutta lisätään kaikissa metsänkäsittelyn vaiheissa • pohjavesialueita koskevat metsä­ taloutta koskevat rajoitukset laajenevat FSC • säästöpuiden määrä lisääntyy • puunkorjuussa kaikki kuollut puu säästetään • vesistöjen ja luontokohteiden ekologia otetaan paremmin huomioon suoja- vyöhykkeitä koskevissa vaatimuksissa • pesimäaikaisia hakkuita rajoitetaan • suometsien tuhkalannoitusta koskevia kriteerejä on selvennetty • metsien virkistyskäyttö ja muu hyö- dyntäminen näkyvät vaatimuksissa Metsäsertifioinnin vaatimusten keskeisiä muutoksia

PEFC/02-31-03 FSC-C111942

metsä groupin viesti | 35

Powered by