Metsä Groupin Viesti 3 - 2023

3/23

METSÄ GROUPIN VIESTI

Metsäni ovat puhtaasti talousmetsiä, mutta toki niiden käyttöä ohjaavat muutkin arvot kuin raha, sanoo Ilkka Hautaviita.

FSC- LUONTOKOHDE- PALVELU FSC-SERTIFIOINTI edellyt- tää, että siihen liittyvältä metsätilalta rajataan pysy- västi metsien käytön ulko- puolelle vähintään viisi pro- senttia metsämaata. Mutta entä, jos tilalla ei ole erityisiä luontoarvoja? Metsä Group tekee yhteistyötä Dasos Habitat -rahaston kanssa hankkiak- seen metsätiloja, joilla on suojeluun soveltuvia, arvok- kaita luontokohteita. Tilat lii- tetään Metsä Groupin FSC- ryhmäsertifikaattiin, ja niiden luontokohteita tarjo- taan omistajajäsenille, joi- den metsistä niitä ei löydy. Käytännössä FSC-sertifi- kaattiin liittyvä metsänomis- taja voi siis korvata vaadi- tut suojelupinta-alat Metsä Groupin luontokohteilla. Metsä Groupin FSC- luontokohdepalvelun ansiosta metsien suojelu kohdentuu luontoarvoltaan arvokkaimpiin kohteisiin. Samalla rakennetaan toi- siinsa kytkeytyneiden suoje- lukohteiden verkostoa. Palvelu on tarjolla Metsä Groupin omistajajäsenille.

F SC®-sertifikaattiin liittymi- nen tuli ensimmäisen kerran puheeksi puukaupan yhtey­ dessä, kun Ilkka Hautaviita mainitsi tuolloin Metsä Grou- pin metsäasiantuntija Ari Viitikolle , että oli jo pidemmän aikaa miettinyt sertifikaatin hankkimista. Hautaviidan kotitila sijaitsee Karijo- ella, Etelä-Pohjanmaan maakunnan ete- läosassa. Tila on erikoistunut perunanvil- jelyyn, mutta metsät muodostavat mer- kittävän osan liikevaihdosta. ”Metsät ovat puhtaasti talousmetsiä, mutta toki niiden käyttöä ohjaavat muut- kin arvot kuin raha”, Hautaviita sanoo. Tilan metsien rakenne on monipuoli- nen. Kehitysluokkajakauma on tasainen ja kasvupaikkatyyppejä runsaasti. Luon- teenomaista ovat ojitetut ja turvekan- kaiksi muuttuneet rämeet. Voimakkainta ojitustoiminta oli 1960–1980-luvuilla, kun Hautaviidan isoisä omisti tilan. FSC-SERTIFIKAATISSA vähintään viisi prosenttia tilan metsämaasta on jätet- tävä metsätalouskäytön ulkopuolelle. Lisäksi peitteisten tai monimuotoisuutta tukevien hakkuiden piirissä on oltava toiset viisi prosenttia metsämaasta. Vanhoilta ojitusmailta metsätalous- käytön ulkopuolelle jätettävät kohteet löytyivät helposti. Kohteet, joissa puuston kasvu ojituksesta huolimatta on niukkaa, saavat jatkossa jäädä kehittymään kohti luonnontilaa. FSC:n edellyttämien peitteisten hak- kuiden piiriin kuuluvat Hautaviidan tilalla vesistöjen varsien rantametsät. FSC edellyttää jättämään vesistöjen varsille suojavyöhykkeet, joilla peitteinen met- sänkäsittely on tietyin osin sallittua. Suo- jakaistat myös lasketaan mukaan käyttö- rajoitusten piirissä olevaan pinta-alaan.

löytyivät Hautaviidan metsistä vaivatta. ”Erityisesti silloin, jos tilalla on vesistöjä tai ojitettuja suomaita, kohteet todennä- köisesti löytyvät helposti. Nämä kohteet myös hyötyvät suojelusta eniten”, Hauta- viita sanoo. Suojelun lisäksi FSC edellyttää jättä- mään metsiin säästöpuita ja kuollutta puuta. Säästöpuiksi jätetään ensisijaisesti monimuotoisuudelle tärkeitä puita, kuten aiemmin jätettyjä säästöpuita, kolo- ja pesäpuita sekä jaloja lehtipuita. Tuoreita metsätuhoja lukuun ottamatta kaikki kuollut puu tulee jatkossa säästää, jotta talouskäytössä oleviin metsiin kertyisi lukuisille metsän eri eliölajeille tärkeää lahopuuta. KOKONAAN SUOJELTAVIEN ja osin talouskäytön ulkopuolelle jäävät koh- teet Hautaviita ja Viitikko kartoittivat yhdessä. Viitikko myös vastasi FSC-serti- fikaatin hakuprosessista, joka kaikkiaan vei muutaman viikon. ”Alun suunnittelun jälkeen FSC-ser- tifiointi ei työllistänyt minua lainkaan”, Hautaviita kertoo. FSC-sertifioituja tuotteita kysytään markkinoilla yhä enemmän. Metsän- omistajalle FSC-puusta maksetaan puu- kaupan yhteydessä joka motille FSC-lisää. Parempi kantohinta, varma kysyntä ja tieto siitä, että suomalainen metsäteolli- suus tarvitsee FSC-puuta, saivat Hauta- viidan alun alkaen kiinnostumaan FSC- sertifioinnista. ”Peruna-alalla olen oppinut, että toi- minnassa on ajateltava myös asiakastar- vetta. Mielestäni metsänomistajienkin kannattaisi nykyistä enemmän miettiä sitä, mihin lopputuotteeseen heidän kas- vattamansa puuraaka-aine soveltuu par- haiten, ja miten se hyödyttää eniten met- säteollisuutta ja koko yhteiskuntaa”, Hau- taviita sanoo.

FSC:N EDELLYTTÄMÄT, metsätalouskäy- tön ulkopuolelle jäävät luontokohteet

FSC-C111942

33

Powered by